3 apr. 2013

Mindfullness för stor plånbok

Jag fick min kallelse till Mindfullness igår. En kurs som jag föreslog till min före detta psykolog att jag skulle vilja testa. Hitta verktyg för att kunna vara helt i nuet utan att stressa upp mig hela tiden. Särskilt nu när jag är en vandrande hormonbomb.

Men när jag öppnade brevet blev jag förvånad över hur dyrt det är. 450 kronor, ska betalas vid första mötet. 450 kronor för något jag vill testa och se. Missförstå mig inte, jag tycker inte att pengar ska hindra en behandling. Enantonen är löjlig dyr, men värre är den andra hormonbehandlingen Visanne som inte ens är med i högkostnadsskyddet. Mina föräldrar bekostar klimakteriesymtombehandligar a lá naturmedicin åt mig. Jag mumsar i mig salivstimulerande tabletter för fulla muggar. Men jag tycker att denna kurs, som jag redan missat första mötet med, är alldeles för dyr! Det är där min gräns går!

Det hade varit något helt annat om man betalade 50 kronor per gång och fick en inblick i vad kursen gick ut på. 80 kronor gången skulle till och med funka. Men inte 450 kronor smack rätt ned i bänken och swoooosh ut från kontot. Inte ens om jag fick kursen betalad för skulle jag ville gå den. Om den däremot var gratis, då hade jag testat.

Så nu är jag på jakt efter Mindfullness budgetlösningar. Och, min fina vänner, de finns!
Efter en snabbsökning på Google hittade jag denna övningen på en hemsida som hette Stresscoachen. Jag gjorde precis övningen och känner mig lugnare, lättare och med här.
Klicka på länken om du vill göra ett försök.

Det verkar som att den mest grundläggande mindfullness övningen går ut på följande.

Sitt ner bekvämt, tassarna i golvet, armarna bekvämt i knät eller längst sidorna. 
Blunda, andas djupt och slappna av.
Uppmärksamma din andning. Hur du andas i och ut. Här brukar jag hålla andan eller hyperventilera (uppmuntras ej). För att inte bli snurrig i skallen så börja med att känna hur luften kommer in i näsan, är luften kall eller varm? Känn efter vilken del av kroppen som tar i mest när du andas. Tänk inte så mycket på ATT andas utan på hur luften reagerar med din kropp.

Flytta fokus till din kropp. Börja vid fötterna, vaderna, låren, jobba dig uppåt och känn efter hur din kropp är just nu. Hur känns det? Fryser du? Har du ont? Är du trött? Är du pirrig i huden? 

 Lyssna. Vad hörs omkring dig. 

Öppna ögonen och se dig omkring. Titta på allt som om det är första gången du ser det. Fäst dig vid en särskilt punkt och undersök föremålet en stund. Se på det men ha inga åsikter om det. (Svårt!)
  
Andas djupt, var medveten om känslan du har och tänk att du ska försöka behålla den resten av dagen. Eller hitta tillbaka till den i stunder under dagen. 

Under tiden du gör övningen kommer tankar och känslor in i skallen. Bli medveten om dem och för sedan varsamt bort dem och fortsätt fokusera på vad du nu håller med i övningen. Bli inte frustrerad över distraktionen, se den som en normal reaktion bara.

Om du har några bra tips på övningar, böcker, cd-skivor eller annat som är bra skulle jag gärna ta del av dem! Har ett par vänner som är mycket duktig på Mindfullness, funderar på att kidnappa dem och deras kunskaper någon dagen.

Nej, nu ska jag ge mig ut i världen och Mindfullnessa lite (yepp, ett nyuppfunnet verb). Önska mig lycka till.2 kommentarer:

Anonym sa...

Va fan skulle det kosta ! Jag trodde det var genom vården . De var ju inte klokt vad dyrt men skulle du vilja ändå så betalar jag <3 Allt som är bra för dig är inte för dyrt <3 Min lilla pedagog är igång ! Du fick mig intresserad . Lycka till med mindfullnessandet <3

Anonym sa...

Kan tipsa om denna bok med tillhörande cd skiva. Lägg in den i telefonen och ha med dig den var du än är!

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185675059&gclid=CLqFhLDZq7cCFdB3cAodP3cA7Q

Träna träna träna, en stund varje dag... fundera även över medicinsk yoga som går lite hand-i-hand med mindfulness.

Du kan inte ana hur "lätt" man trots allt kan programmera om hjärnan!
Lycka till!