25 nov. 2013

Förr hade du en kvävd livmoder

Tänk dig att du är mitt inne i din bästa hällristning någonsin! Du är mitt i the flow och den där vagnen du ristar just nu är så verklighetstrogen med alla sina hjul att du inser att du är en konstnär, men mitt i detta så händer det, du får mensvärk!
Tänk dig att du precis ska vinka av din make som ska iväg och plundra byar och så helt plöstligt får du sån magkramp att du inte kan stå upprät!
Tänk dig att du står lutad över en svidande kall bäck för att tvätta familjen kläder och så sätter svanksmärtorna igång!

Tänk dig hur det hade varit att ha Endo förr i tiden.

Det finns information om Endometrios så lång tillbaka som 4000 år bak (japp, fyra tusen inte fyra hundra jag slant inte på nollan). Så låt oss fortsätta att leka "tänk om" så får vi se hur våra kära Endosystrar haft det innan oss.

Du har blivit riktigt dålig, kan inte göra din del hemma och söker slutligen hjälp för din svåra Endometrios. Till din förvåning så finns det inte bara en diagnos utan också en behandling! Läkaren säger att du har sjukdomen "Arg Flytande Livmoder" (såklart!) och sen tar han fram sina små husdjur: blodiglarna. De slemmige sugarna fick sätta sig på ett ingångshål där de fick mumsa blod, in med lite nyttigt blodigelsaliv och tadaaaa Endon är botad!

Det låter ju fullkoligt galet, men efter lite googlande såg jag att blodiglar används än idag mot Endometrios. Så om du vill gå lite old school, kan det ju vara värt att testa.

Men tillbaka till det förflutna. Blodiglarna funkade inte så du går till en annan farbror doktor som också har en behandling mot Endo. Där säras dina ben och din stackars kussimurra blir ursköljd av hett vatten.
Vilket inte är en vidare bra idé då vattnet kan rubba balansen där inne och leda till infektioner och svamp. Det kan helt enkelt bli värra efter att du har skållats där nere, du kom dit med Endo och går därifrån med en hel svampskog i trosan.

Så du vägrar! Nej till skållning! 

Och då behandlas du med... att... bli hängd upp och ner.

Detta kan jag inte se någon anledning till alls förutom att det måste se väldigt lustigt ut. Kan också vara för att de vid det här laget bör ha börjar kalla dig för galen, du med dina konstiga magkramper och blödningar och smärtor i svanken och dumheter. Du har ju ingen Arg Flytande Livmoder, du är ju en Tokstolla!

Om du nu har otur, kanske testat alla behandlingar och inga fungerat, eller helt enkelt hamnat hos fel doktor, så finns det en sista diagnos. Det är ju uppenbart att du är besatt av en demon. Det ser väl vem som helst?! Och vad gör man för att bli av med en demon? Man dödar den såklart.

Vilket trist nog innebär att du där samtidigt.

Detta får mig direkt att tänka på vilka fantastiska skräckfilmer som kan göras med det här ämnet! Endo-Demonen som tar över kroppen på oskyldiga kvinnor... vi har ju rena guldet här tjejer!


Över till Endons olika diagnoser. Det finns riktiga kändisar, från förr, som har funderat på vår sjukdom. Den store filosofen Platon kom fram till att vi alla lider av "En Kvävd Livmoder" (vilket låter som att livmodern inte riktigt får plats där inne och har svårt att andas) (vilket livmödrar är mycket beroende av) (att inhalera luft) (igenom sina äggledare). Han vet i varje fall att du har en livmoder inuti dig och inte en demon, så jag antar att det är ett framsteg.

Men istället för en filosof kan vi ju fråga en psykolog? Och vem är inte bäst att fråga om inte Sigmund Freud, för jo han har också hittat en diagnos! Inte så oväntat har han kommit fram till att du lider av "Hysteri". Inte så konstigt kanske då Freud använde hysteri som diagnos till en massa sjukdomar och tillstånd (ungefär som jag gillar att använda ordet Grejimoj när jag inte vet vad jag pratar om.)

Innan titthålsoperationen (laparoskopi) uppfanns var enda sättet att diagnostisera Endon att skära upp buken (ca 10-15 cm snitt) och titta in, peka och säga där är något skevt! Men det var så farligt och dyrt att detta bara gjordes i akutfall och om patienten var gammal (alltså mellan 30-40 år) och inte skulle ha (mer) barn.
Men detta innebar att bara gamla kvinnor fick en diagnos (ingen tänkte så långt att de aldrig ens kollat efter härdar i en yngre kvinna)och på något vänster drogs slutsatsen att Endo bara fanns i gamla kvinnor. En myt som lever kvar än idag.

Det har hänt mycket inom behandlingen av Endo, nu när det finns smärtstillande och hormoner för att hjälpa oss bli av med våra symtom. Det är svåra behandlingar men vi blir i alla fall inte utpekade som besatta och sen mördade.
 Men ändå finns det saker från förr som vägrar att ändra sig. Jag menar, Endometrios har varit en erkänd sjukdom i 300 år men när vi söker hjälp för den blir vi fortfarande kallade galna.  Hur lång tid ska det ta innan vi får den respekt vi förtjänar?


1 kommentar:

Anonym sa...

Kära nån vad bra skrivet !!! Jag är stum av beundran . Skicka detta till nån tidning . Roligt intressant ja allt . Är väldigt stolt över dig mitt lilla <3 Mamma som är väldigt gammal : )