26 maj 2010

Endometriosens alla myter


Det är fullkomligt hjärtekrossande att söka information på internet då man först hör talas om sjukdomen. Att träffa inkompetenta gynekologer som anammat dessa myter skrämmer slaget på en, särskilt då man redan är nedsatt med smärtor och inte har ork nog att ifrågasätta informationen man blir matat med.

Jag trodde att jag var helt oförmögen att få barn, aldrig skulle bli smärtfri igen, det var bara psykiskt, och så mycket mer saker. Efter mycket surfande och samtalande med de få läkare jag träffat som kan sin sak har jag fått fram de mest typiska myterna och missförstånd.

"Menssmärtor är normalt"

Många kvinnor som söker hjälp för menssmärtor upplever att de inte blir tagna på allvar och får höra att deras mensssmärtor är ”normala” och ”är en del av att vara kvinna” eller att ”det är psykiskt betingat”. Andra får höra att de har en för liten smärttolerans.

Många kvinnor har smärtor under menstruationen. Men smärtor som påverkar det dagliga livet är inte normalt. Varje kvinna med starka menssmärtor bör utredas för att hitta orsaken till smärtorna.

"Du är för ung för att ha endometrios"

En omfattande studie på 80-talet avskaffade denna myt men den lever kvar hos många läkare. Det är relativt vanligt att tonåringar och unga kvinnor har endometrios. Det är också efter några år med menstruation som mensvärken börjar bli ett problem.

"Hormonbehandlingar botar endometrios"

Hormonbehandlingar undertrycker bara symtomen av endometrios. En del kan bli helt fri från endometriosrelaterade symtom i flera år efter en hormonbehandling medan andra får tillbaka symtomen så fort de slutar med behandlingen.

"Graviditet botar endometrios"

Många läkare säger till sina patienter att skaffa barn så fort som möjligt bara så går endometriosen bort. Realiteten säger att graviditet i likhet till hormonbehandlingar, undertrycker symtomen för en tid, men botar inte sjukdomen i sig. Symtomen kommer ofta tyvärr tillbaka när barnet är fött. De flesta kvinnor kan förlänga tillbakakomsten av symtomen genom amning eftersom amning hämmar menstruationen.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att barn skaffar man för att man vill ha barn och inte som ett botemedel mot en sjukdom. Något som vissa läkare verkar ha svårt att förstå då det finns de som vill stressa fram en graviditet. Det står till och med nedskrivet i mina journaler av en idiot gynekolog från Uddevallasjukhus gynekologiska avledning att jag planerade att skaffa barn då jag sökte hjälp där 2005. Det var mer än vad jag visste!

"Endometrios är en orsak till infertilitet"

De flesta kvinnor med endometrios kan få barn. Enligt Överläkare Matts Olovsson är specialist i obstetrik (förlossningslära) och gynekologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan 50 procent av alla med endometrios bli gravida. Av de övriga får 25 procent så god hjälp genom IVF-behandling, det vill säga konstgjord befruktning, att också de blir gravida.

"Avlägsnande av livmoder och äggstockar botar endometrios"

Du blir av med menstruationen men inte nödvändigtvis endometriosen. Vid avlägsnande av allt inklusive all endometrios i buken kan man hämma fortsatt utveckling av sjukdomen.

"Som kvinna är det normalt att ha smärtsamma kramper vid mens."

Många kvinnor har ont precis då mensen startar men ihållande och allvarlig smärta är ett tecken på att något är fel. Studier har visat att ca 70 % av kvinnor med kroniska smärtor i nedre delen av buken har endometrios. Mensvärken ska inte störa din vardag helt enkelt.

"Endast äldre, vita karriärkvinnor får endometrios."

Endometrios drabbar kvinnor oberoende av deras etniska ursprung, ekonomiska och sociala bakgrund.

Denna myt har antagligen sitt ursprung i att kvinnor i karriären är mer benägna att söka läkarvård för sina smärtor.

"Endometrios kan förebyggas."

Idag vet man inte något sätt som kan förebygga uppkomsten av endometrios. En del läkare tror att det kan finnas ett visst skydd mot sjukdomen hos kvinnor som får barn tidigt. En tidig diagnos och behandling som tar bort mensen kan förhindra/fördröja sjukdomens utveckling.

Det finns vissa bevis på att kvinnor som använder P-piller under långa perioder har en mindre benägenhet att utveckla endometrios.

"Endometrios går att bota.."

Tyvärr finns det inget bot mot endometrios – ännu. Det finns behandlingar som kan hålla sjukdomen under kontroll. Dessa kan göra dig mer eller mindre symtomfri under kortare eller längre perioder.

Därför är det viktigt att kvinnor med endometrios får hjälp och stöd genom alla stadier i livet och inte blir hemskickade efter en sex månaders hormonkur med orden ”du är frisk nu”.

"Endometrios är en lättdiagnostiserad sjukdom med typiska buksmärts symptomer."

Endometrios blir lätt missdiagnostiserat på grund av dess symptom. Många andra sjukdomar har symptom som kan liknas vid vissa av Endometriosens. Då läkare, över lag, inte är särskilt informerade om Endometrios så letar de istället efter andra sjukdomar och då de inte finner några svar är det tyvärr inte ovanligt att de den sjuka får som svar att deras smärta "sitter i huvudet".

"Har man Endometrios har man bara smärta vid menstruationerna."

Myten kommer antagligen från att den allra vanligaste symptomen är extrem menstruationssmärta men vissa kvinnor med svårare endometrios har ont hela tiden utan uppehåll. Även då de inte ens har mens längre.

"Ju fler och större Endometrios härdar desto mer smärta."

Storlekarna på härdarna har ingenting med smärtan att göra. En mikroskopisk härd kan skapa mer smärta än en knytnävestor och vise versa.

"Endometrios är inte ärftligt."

Det finns en viss ärftlighet, tror vissa forskare. Kvinnor som har en mamma eller syster med endometrios har en större chans att utveckla den.

------

Vissa av dessa myter är rena missförstånd och det viktigaste är att informationen förs vidare. Att en sådan här sjukdom som är väldigt vanlig är så okänd är skrämmande. Det ska inte ta flera år för en människa med en kronisk sjukdom att få hjälp.

Därför är det viktigt att prata om dessa myter, att krossa dem och ge rätt fakta. Kanske finns det en tjej som börjar få jävlig mensvärk som får hjälp innan deras sjukdom eskalerat till en olidlig skala, genom att vi inte accepterar att mensvärk är normalt.

Ingen av våra medsystrar förtjänar det här... eller Dr Fitt Barbro hade gott och väl kunnat få en lika ettrig Endo härd som mig så att jag kunnat trycka upp mitt ansikte i hennes och frågat:

"Vad sägs om en Ipren, positivt tänk och en extra lång promenad, din dumma kossa?"3 kommentarer:

Sandman sa...

Fan va bra sagt om Barbro pa slutet baby :D

Mycket bra skrivet om alla myter och hur det igentligen ser ut. Fakta ar verkligen det viktigaste nar det kommer till en sjukdom som endo som folk vet sa lite om. Man kommer javligt langt med kunskap!

Jag alskar dig baby!

mammma sa...

Tänk vilken fantastisk kunskap du tyvär har tvingats att få om denna sjukdom .Jag tänker mycket på Gulle doktorn som sa att jag gör ju bara mitt jobb! Det måste vara förbjudet i Sveriges rikes lag att ge en patient en symptom flera gånger och sen ta bort den . Om det är nån jävel som skämtar så äe det faktiskt inte ett jävla dugg roligt men rolig är din sista kommentar den käringen fick allt många chanser av dig. Tvi Du är bäst puss mammma

beatrice sa...

Läste om vad du hade för sjukdom, måste verkligen vara kämpigt! och jag gnäller alltid över lite mensvärk.. men den blev plötsligt väldigt lindrig haha :)

Precis som du säger, folk avundas oss som ligger på soffan men om dom bara visste hur jobbigt det faktiskt är, jag skulle kunna göra vad som helst bara för att få slippa ligga hela dagarna och inte göra något. Man blir bara frustrerad/deprimerad och det känns som om man är i ett fängelse..

Alltid skönt med någon som förstår hur man känner! inte många som kan sätta sig in i någon annans situation. Tack! :)