13 mars 2013

Muntorrhet for dummies

Man kan vara snustorr i gapet av många anledningar men först vill jag förtydliga vad exakt muntorrhet är.
Det innebär helt enkelt att man inte har nog med saliv i käften. Det är torrt helt enkelt, en öken eller kanske bara lite sandigt.

Oftast är muntorrhet en biverkning på en medicin annars kan det vara stress (den jäkla boven) eller att man äter mat som inte ger nog med tuggmotstånd. Man kan ha problem med sin tandprotes (nog för att jag är i klimakteriet men någon protes har jag ännu inte) eller att man har någon sjukdom som ger detta som symtom. Om det gäller medicineringen verkar det vara poppis att överväga att byta medicin om man blir torr men vissa (som jag) har inte den möjligheten. Om vi säger såhär: Ha en torr trut eller ha kronisk smärta? Fååå seee nu, vaaaad väljer jag?

Men vad gör man dårå? Skit i det du så lever du längre...
Nej. Skoja bara.

Att skölja mulen med vatten är ett enkelt och bra sätt att lindra besvären, fast ärligt talat, hur länge håller det? Man blir lite blaskig och go för en stund. Sen är det bra att dricka vatten, det är lätt att glömma men för att dregla behövs vätska. Helst inte söta eller sura drycker då tänderna blir känsligare av torrhet.

Nu över till något roligare: Tugga! När man tuggar ökar salivproduktionen. Kroppen tror ju att den ska få något mumsigt. Så testa att äta något med mycket tugg i, som råa morötter. Sockerfria tuggummi kan också vara till hjälp. Men när man tuggar sväljer man luft. Tuggar man för mycket tuggummi så blir man en stor gasboll och kan på detta sätt ha ihjäl folk... 


På apotek finns bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären. Personligen är ett par med lakritssmak favoriten. Mumma! Är de goda äter man dem ju oftare också.
Jag ska absolut inte få det att låta som att muntorrhet är en fånig sak som man ska rycka på axlarna åt. Det är obehagligt och man kan få blåsor av det, tänderna blir mer känsliga så man måste vara noga att borsta gaddarna ordentligt. En stor dos läppbalsam (lipsyl) kan gå åt då även läpparna blir snustorra.

Det stora pluset är däremot att Christoffer inte längre kan säga:
"Hur många lipsyl behöver du egentligen? Du är ju beroende!"

"Nej älskling, jag är muntorr. Köp mig tio till för säkerhetsskull."

Skulle det vara stress som gör din mule torr så finns det ett nytt "redskap" på marknaden. Dentokraft heter den och är en konstig grej som man tuggar på. Sant! Om du får för dig att köpa en sån här så MÅSTE du skriva till mig och berätta hur denna knasiga grej funka. Den ser ut som en bitleksak för vuxna. Kanske skulle köpa en sån här gummiring och gnaga på den en stund?


5 kommentarer:

Anonym sa...

Du är underbart pedagogisk <3 Som en rolig lärobok : ) Varning för gaser var skitkul . Som vanligt är du skitkul att läsa ! Puss älskar dig <3

Cecilia sa...

Jag har knaprat Saroten mot endometriosen och blev knastorr i munnen. Kändes som tungan fastnade i gomen så fort jag skulle prata ;)

Jag har provat alla apotekens olika salivtabletter och de är bra.
Du skriver så roligt :)

/Cecilia

Anonym sa...

Precis som Cecilia äter jag oxå saroten + dubbla visanne. Är torr i alla slemhinnor! Blåsor i munnen, blöder ofta näsblod mm. Tar nozoil för näsan, funkar bra. Det är ju inte kul men som sagt, vad är alternativet!!!! Det är bara att kämpa på! Kram Bettan

Elin sa...

Tack Mamma (du skriver alltid så härligt peppande kommentarer) :)

Cecilia och Bettis, jag känner igen mig i era kommentarer. Den där torra snoken kan man bli tokig på! För mig känns det som att jag har något som sitter fast inne i näsan, men efter lite nozoil så släpper det.
Om ni ser denna, så har jag en fråga, har ni torra labbar också? Mina händer är snustorra emellanåt.

Kämpa på fina tjejer!

Kramar

Elin

Anonym sa...

jUST NU KÄNNS DET SOM HELA KROPPEN ÄR TORR. KANSKE BEROR PÅ ÅRSTIDEN, VAD VET JAG. HÄNDERNA ÄR JÄTTETORRA, DELVIS PÅ ALLT HOPPANDE PÅ KRYCKOR I ÖVER 7 VECKOR + ATT VARIT I MASSA VATTEN NU NÄR VI STÄDAT HOS MAMMA.
LÄPPARNA HAR VARIT EXTRA KÄNSLIGA, SPRICKER SÖNDER OCH TYP NARA. SKA BLI SKÖNT ATT TRAPPA NER VISANNE TILL VECKAN. HÅLL TUMMAR OCH TÅR ATT DET FUNKAR!!! KRAM BETTAN