19 feb. 2015

Varning för värme!

Efter att jag blivit sämre har jag blivit beroende av värmedynan och de heta baden. Och ju sämre jag blivit desto oftare har jag använt dem. Natt som dag. Hela tiden. Skön mjuk intensiv värme som lindrar så skönt.

För ett bra tag sen såg jag i spegeln ett konstigt rödflammigt mönster med ett vagt ljust nätmönster klättra över min svank och rumpa. Inte direkt en look jag har strävat efter men antog att det helt enkelt var huden som blivit röd av värmen och att det skulle försvinna så fort jag svalnat.

Men med tiden gick färgen från flammig röd till en brunare nyans, och emellanåt såg det till och med lila ut. Och mitt i denna färgklick spred sig det vita nätmönstret bara tydligare för var gång jag kollade i spegeln. Min rumpa började mer och mer se ut som en stor salami. 

Som alltid googlar jag då jag blir förvirrad och fram pluppar det konstiga ordet Erythema ab igne. Eller "Toasted skin syndrome", "Fire stains, "Laptop thigh", "Hot water bottle rash" och så vidare. Kärt barn har många namn... eller nåt.

En förklaring till vad dessa fina namn innebar hittade jag i en läkartidning: 
"Erythema ab igne är en klassisk hudförändring, som orsakas av långvarig direktkontakt med en värmekälla som ger en förhöjning av hudtemperaturen till ca 43–47 °C. Dessa temperaturer är inte tillräckliga för att framkalla brännskada men orsakar en kronisk kärldilatation och inflammation i dermis, som med tiden ger hyperpigmentering av huden. Den typiska kliniska bilden är ett fixt, rödbrunt, nätmönstrat utslag på platsen för värmeexponeringen."
Alltså på ren svenska: Om du använder något som till exempel en värmedyna eller vetekudde ofta under lång tid så bränner du inte huden, men den tar skada av att kärlen blir vidgade och läderhuden (den mellersta av våra tre hudlager) blir inflammerat. Med tiden gör det att huden får en knasig färg, alltså som en salami, vid platsen värmen funnits.

Enda sättet att bli av med detta är att sluta använda värmen och efter några månader kan färgförändringen (salamin) försvinna. Men det kan också bli kroniskt.

Det är åkomma som kan ge symtom som att det bränner eller kliar på platsen som utsatts för värmen men annars är det utseendet som avslöjar vad som pågår. Det är ofarligt i sig men man får en något ökad risk för en viss sorts cancer så om man hittar någon konstig klump eller sår som inte läker eller liknande på stället så ska man kontakta farbror/tant doktorn(vilket man alltid ska).

Här är några bilder på olika människors utslag (nej det är inte jag som är på någon av bilderna, min gräns går vid att slänga upp rumpan på bloggen). 


Salami rygg

Salami mage

Man kan få detta var som helst på kroppen. Det har blivit vanligare med ungdomar som kommer in till läkare med denna sorts utslag på benet efter att ha haft laptopen i knäet. Sen är vi med kronisk smärta extra utsatta just för att värmen kan ge lindring.

Så mitt tips till alla er som använder värmedyna, vetekudde eller extremt varma bad: håll koll på huden. Börjar det bli rött ge huden en paus innan du använder den igen. Så slipper du detta problemet.

Nu har jag fått lägga min älskade värmedyna på hyllan (om jag inte behöver lindring för magen, där är huden fortfarande blek och salami-fri). Och jag kommer undvika heta bad så får vi se om jag ser mindre ut som ett pålägg i framtiden. Visst är det svårt, särskilt på nätterna då jag inte kan använda min TENS.


Det vi får hålla tummarna att smärtan kommer hållas under kontroll och att Endon börjat lätta lite.
Men om du plötsligt märker att det är mannafrutti-brist i hela Sverige så vet du att det inte går så bra.

5 kommentarer:

Unknown sa...

Ah, så där ser min nedre mage och lår ut! Pga värmedynan såklart. Jag beroende av min värmedyna. Även under mina bättre perioder då jag klarar mig utan tabletter, så har jag ju fortfarande kronisk värk. Värmedynan är ovärderlig de perioderna. Jag har tappat räkningen på hur många värmedynor jag slitit ut (lugnt 7-8 st). Jag har ingen förhoppning om att min hud någonsin kommer ser normal ut mer, men jag försöker inte sätta på värmedynan igen så fort den stängt av sig! Skönt att veta att man inte är ensam i alla fall!
Kram
/ Hedwig

Emma sa...

Tack för att du skrev om detta. Har använt värmekudde varje natt och så gott som varje dag också bara för att det är mysigt. Brukade förut bara använda det mot mensvärk men det blev sedan en vana att använda det oftare. Nu för någon vecka sedan dök det upp ett svagt lila färgat mönster på nedre magen och jag blev bara oroligare för varje dag som det vart kvar. Tog tag i saken och googlade upp det och din blogg var bland de första resultaten.

Anonym sa...

Hej så glad jag hittade detta! Blev så orolig när jag först såg hur huden såg ut.
Mitt har ljusnat lite med kommer nog se solbränd ut där alltid.Försöker vara mer försiktig och tog en lång paus ifrån den men så jobbigt då jag får sån lindring.förr låg jag i timmar med den varje dag nu bara när det är som allra värst. Tack för att du skrev om detta.
Mvh Amanda

Johan sa...

Här är ytterligare en som har hela ländryggen färgad i ett galet mönster, hur har det gått? Är färgen borta ännu?

Elin Sandman sa...

Hej Johan!
Förlåt för så sent svar! Men det har gått jätte bra med min prickekorv mönstrade rygg och rumpa. Det har helt försvunnit så länge jag hållit mig borta värmedynan. Det tog ett tag men det bleknade för att försvinna helt!