20 okt. 2010

Lyriska Lyrica?

Vad är det jag stoppar i mig egentligen?

Jag blev fundersam på grund av en varning om Lyrica och delar med mig av allt jag nu vet. Lyssna och lär mina kära läsare.

Lyrica är en medicin (vars aktiva substans Pregabalin) (för den som nyfiket måste veta) som används mot neuropatisk smärta (för oss mindre utbildade inom medicin betyder det att man har nervsmärta. Det kan man ha på grund av en stygg sjukdom eller en elak skada.). Den ska fungera tipp topp mot Epilepsi och man kan också få Lyrica utskriven mot migrän.

De upptäckte (vet inte vem de är egentligen, men gissar på att det är någon doktor, forskare eller väldigt smart råtta) att Lyrican också kan användas mot generaliserat ångestsyndrom, kort kallas det gör GAD.

Då undrar ju du genast hur de här pillerna fungerar egentligen. Var är det för skillnad på de här och till exempel Tiparolen som jag också tar. Varför ska jag ta båda? Kan jag ta båda utan att falla ihop och dö, fullproppad med ett helt Apotek?

Jo, Lyrican hör ihop med tablettfamiljen Antiepileptika (försök säga det fort fem gånger). Kortfattat dämpar de hjärnans signaler, återställer balansen i nervceller som "reagerar" fel och ger smärta eller ångest.

Tiparolen däremot blockerar smärtsignalerna och tillhör en annan tablettfamilj. Det innebär också att det är okej att mixa dessa medicinerna. Fast eftersom jag blir groggy på Tiparolen är chansen stor att Lyrican (som har samma biverkning) boostar detta lite extra.

Men jag har inte lagt märket av någon skillnad ännu. Ni lär garanterat förstå om detta händer då ett inlägg plötsligt handlar om att min smörgås pratar med mig.

Precis som med de flesta andra mediciner medföljer biverkningar. Trist men sant. Lyrican har en nedrans lång lista som skulle kunna göra vem som helst nervös. Jag har också dubbelkollat vad det står om de på olika engelska sidor och kommit fram till en lista som är så lång som jag vill bli då jag blir stor. Vill du läsa dem finns de på min nya sida Mediciner.

De biverkningar jag har känt av, under den korta tid jag tagit dem, är en underlig känsla av vibbrationer i mitt högerben. Det känns som att jag har en mobil liggandes på benet och att den är på vibbration.

Sedan har jag svårt att hålla fokus på två saker samtidigt (så nu vet jag hur det är att vara en man) (lägg till mitt stygg skratt efter den kommentaren). Det är ganska så frustrerande för har jag ont, tv.n är på och två personer pratar samtidigt blir allt bara en gröt.

De bisarra drömmarna gör mig sällskap så gott som varje natt. Hemskheter, knasigheter, moraliska dilemmor, besök från idiot från mitt förfluta och allt overkligt är läskigt verkligt. Jag har en drömdagbok som fylls i som aldrig förr. Vissa drömmar är ju tack och lov underhållande medan andra sitter kvar som ett kliande plåster under hela dagen.

Sista men absolut inte minst är jag med om en kvinnas mardröm. För att bli symptomfri (av Primoluten) och smärtfri (Lyrican) tar jag tabletter vars biverkan är att gå upp i vikt. Det är en sugande obehaglig känsla att ställa sig på vågen och se hur den ökar. Två tabletter som kämpar med att göra mig till en kort svampig boll. Fast Christoffer hjälper mig att tänka på rätt sätt. Det jag snabbt lägger på mig är vattenvikt. Både Primoluten och Lyrican har den effekten på kroppen. Sen hamnar mycket, på grund av hormonerna, på tuttarna (som glatt skumpar runt i sin nya form).

En positiv information jag hittat är däremot att om man tar en låg dos med Lyrica och mot smärta är chansen mycket mindre att man går upp i vikt. Sedan stod det en lång förklaring på engelska som var rena mumbojumbo. Men det känns ju väldigt positivt! Då är det ju bara Primoluten som försöker göra mig bootylicious.

Än så länge är jag i alla fall ingen boll. Och blir jag det får jag väl studsa bort till Doktor Hjärtlig och be henne om råd och hjälp. Och de andra biverkningarna jag har fått är ju rena barnleken. Och till råga på allt: Strålningarna ut i benen har varit helt borta! Har inte ens tänkt på det förrän idag. Det är tack vare medicinerna! Ska bli spännande att se vad mer de kan göra.

Jag har blivit varnad om hur hemskt det kommer att bli då jag slutar med Lyrican. Det är jag mycket glad över, för man vill ju alltid veta vad man har att vänta sig. Tycker absolut inte om överraskningar då det gäller tabletter (men jag hade älskat att vakna upp i en säng gjord av prinsesstårta). Men samtidigt vet jag att alla tabletter ger olika reaktioner beroende på vem som tar dem plus vilka mediciner man redan har i kroppen. Så det är viktigt att inte bli för orolig utan...

... slänga sig över Google för att hitta all fakta som finns. Och fakta fanns det. Det känns skönt att veta exakt hur man ska gå tillväga då (eller om) man ska trappa ner på dem.

Till att börja med är detta inte tabletter som man ska sluta tvärt med. Inte ens om man har tagit dem en kort tid. Man kan då få utsättningssymptom (eller som det så vackert skulle heta på engelska Withdrawal). Jag läste på en websida (minns tyvärr inte vilken) att om man går kallkalkon efter att ha tagit hög dos under en lång tid kan man få biverkningar som är lika starka som då en alkoholist lägger av med sprit. Men även detta är individuellt så klart.

Utsättnings biverkningar kan vara huvudvärk, oro, diarre, influensaliknande reaktioner, sömnproblem, krampanfall, depression, nervositet, smärta och yrsel. Det kan finnas fler som jag inte hittat ännu.

För att minska biverkningarna eller undvika dem helt ska man alltså trappa ner på den, från en vecka till månder. Viktigt att skriva däremot är att det är inte alla som får dessa utsättningssymptom.

Faktiskt tollererar de flesta människor Lyrica väldigt bra och får aldrig några problem med dem. Du måste ha bra kontakt med din läkare och informera denne om du märker av några konstiga reaktioner då du slutar med Lyrican. Det är en stor chans att de kan hjälpa dig på vägen och minska de biverkningar du upplever.

Det låter ju läskigt med att bli tvungen att trappa ner på mediciner. Och jag har ju också Tiparolen som jag tagit länge nu. Den kommer också behöva lämna systemet bitvis. Men ser man på det logiskt så är det ju inte konstigt. Tabletterna rör om det i kroppen och biverkningarna är som en protest mot att den ska ställa om sig. När man sen ska ändra kroppens vanemönster igen så blir den som en grinig 3 åring igen och stampar arg med fötterna och putar med läpparna.

Kroppen hamnar ju till och med i trottsåldern då det ätit för mycket socker en längre tid.

Detta betyder inte att jag tycker om eller vill ta en stor dos med starka tabletter dagligen. Men jag vet hur viktigt det är att inte vara rädd för den medicin man får utskriven. Naturligtvis ska man vara uppmärksam på hur man mår och om de fungerar som utlovats. Man ska lyssna på folk, läsa lite information och sedan ge dem i en chans (om man måste) för att sen utforma en egen åsikt.

För, som jag sagt så många gånger att ni snart slår mig med era tangentbord: hur vi reagerar är så individuellt. Precis som den där satans Endon.

19 kommentarer:

Sandman sa...

Att du trappar upp lyrican sa sakta ar ju javligt bra med tanke pa alla symptom. Nu kan dom inte tackla dig alla pa en gang, utan kommer smygandes som en vibrerande telefon upp ena benet :P

Redan pa den lilla dos du tar nu har ju den stralande kanslan ner i benen forsvunnit, och det ar ju alltid en bra start! Sen vet vi kanske inte jusst nu vad som tar bort vad nar smartorna forsvinner. Ar det lyrican, tiparolen, eller har primoluten tatt bort orsaken till smartorna? Det ar ju faktiskt skit sam an sa lange. Nar du blir smartfri lar vi val trappa ner pa lite av varje och se vad som gjort vad. Nar primoluten val funkar helt och hallet sa kan du ju skita i bade tiparol och lyrica :D

Alskar dig mer an livet!

mamma sa...

Ja du kära dotter ! Du är då inte bara rolig utan smart också. Tänk vilken nytta du gör för alla som ska prova dessa tabletter för det är ju som du säger att alla reagerar indivduellt .Det finns ingen roligare än du .Älskar dig pussgurka

Anonym sa...

Fantastiskt roligt skrivet!
Själv har jag bara, tyvärr dålig erfarenhet av Lyrica. Till en början mådde jag tipp topp. Men när Dr. Psyk ansåg att jag skulle höja dosen ytterligare började märkliga saker att hända..! 10 kg x-tra vikt på bara 7 veckor! Tuttarna "växte" en storlek, och som du säger skvalpar de runt! Jag drabbades av hjärtsvikt och hormonförändringar, som jag inte blivit av med, fast jag slutat med medicinen för snart 2 månader sedan! Tyvärr vill inte min läkare erkänna att medicinen är boven i dramat, utan jag bedöms plötsligt ha en personlighetsstörning. Dessutom så "tröst äter" jag...!?
Har aldrig tidigare haft problem med vikten. Och har deffinitivt ALDRIG tröst ätit, snarare tvärtom. Hade anorexia i tidig ålder (9 -15 års åldern), och har senare också i livet alltid reagerat med "mat vägran" när jag mått dåligt..
Vet inte om det jag just skrivit kan hjälpa någon direkt, men...
En VIKTIG UPPMANING till er alla som tar Lyrica, (eller andra för er nya mediciner) lägg märke till hur ni mår. Skriv ner det! För förändringarna kan gå snabbt! Och vissa mediciner, som Lyrican för mig; påverkar också närminnet. Själv är jag mycket besviken över att jag så dåligt fört anteckningar kring mitt mående vad gäller Lyrican. Jag har inga fakta att komma med. Men själv VET jag att alla mina nya bekymmer också kommit med min nya medicin!

"lyrisk med Lyrica?!" Inte jag!

Ben sa...

Hej.jag hat tagit Lyrica i över 5 år.
Var väl en av dom första skulle jag tro.
Jah har fantomsmärtor efter två mislyckande opreationer i bägge fötter.
I USA ar denna medicinen narkotica klassad.
Finns ingen som vet vad följderna är när man tar det längre tid som jag.
Det är ångestämpande och kan ta bort nervsmätor till en viss del.
Känner att det är väldigt svårt att sluta med den och är ett beroende framkallade medicin.
Dessuttom tror jag att det tar ner immunförsvaret.
Finns det fler med dessa upplevelser?
mvh Ben

Anonym sa...

Tack för ditt roliga och informativa skrivande. Är tacksam för att du delar med dig av dina erfarenheter. Hoppas det skall gå bra för dig med dessa mediciner. Min mamma har fått Lyrica utskrivet,så jag blev lite nyfiken på vad det är för slags medicin.

Mvh. Nathalie

Anonym sa...

Hej alla som läser om Lyrican. För det första så vill jag tacka för en både rolig, trevlig och en aning distant tanke om Lyrican.
Jag har ätit Lyrica nu i 1½ år, ligger på 300mg och börjar OBS! börjar må bättre men det har varit en resa verkligen. Det är så sant att man går upp i vikt, jag har frågat min man OM jag börjat äta mer men han säger Nej! Nu tack vare detta läsande vet jag att det beror på medicinen. Inte bara brösten blir större, mage och diafragman också!Jag åt förut Venlafaxine tillsammans med Lyrican men med tanke på magen som fått stryk av den (Magkatarr) så lade jag ner den och ökade istället Lyrican med samma mg. Det börjar stabilera sig nu men det här är inte roligt. Men av två onda ting väljer man det mindre onda.
Ingen skriver om hur medicinen påverkas av en kvälls festande med alkohol? Det saknar jag.

Ha det bäst alla och Tack än en gång för en underhållande skrivelse.

Regina

Anonym sa...

hej!
Glad att jag hittade dig!
jag satt just med min nya medicin i handen, läste FASS och började lipa...

Provade Tryptizol i två dagar och höll på att bli tokig! Somnade på veckomötet på jobbet, kunde inte prata ordentligt, höll på att få både mig och min son överkörda av en mindre lastbil. Kort sagt; Hög som ett huuus!
Jag vill aldrig mer känna mig så! Även om man talat om för mig att det kan bättra sig på ett par veckor så tar jag det aldrig igen!

Nu har jag alltså fått Lyrica...

Som du säer; Kollar man FASS och andra källor på Internet blir man alldeles mörkrädd, men när jag läst vad du skrivit känner jag att jag kanske skulle våga prova ändå?

Vill du berätta hur det har gått för dig? Det vore verkligen skönt att få veta att det funkar för dig och jag hade fått mer hopp för egen del. Jag har oxå ryggmärgsskada och nervsmärtor.

Kram och keep up the good work!

Barbamams

Elin Sandman sa...

Tusen tack alla rara som lämnat kommentarer. Jag har legat i koma hela sommaren känns det som men ska nu svara lite.

Jag testade Lyrica, som ni borde förstått efter det här inlägget men det funkade inte alls för mig. Gå vidare till äldre inlägg så ser ni hur jag reagerade på dem. Jag tyckte rent ut sagt att de var fruktansvärda. De gjorde så jag fick mer ont och sen när jag skulle sluta med dem (efter MAX en månad av dem) så var utsättningen horribel. Äkta skräckfilmshorribel. Mådde pyton. Smärta, ångest, svettningar, rubbet. Värre än nu när jag trappar ned på smärtlindring jag ätit i flera år. MEN! Stort fett MEN, det finns ju de som kan ta dem och som de gör susen för. Jag vill absolut inte skrämma slag på alla nu. Men jag tycker att det är jätte viktigt att veta vad man ger sig in på och så man vet vad det är som händer i ens kropp. Jag hoppas innerligt att ni som tar Lyrica får bra effekt av den och att ni som känner någon som tar Lyrica kan vara lite extra uppmärksamma på dem.

Stor kram till era allihopa som läser min blogg! Era ord gör mig så glad.

Elin

claudia david sa...

Hej fina du! Jag ska snart testa Lyrica , ä väldigt nervös inför detta. Jag har hypotyrios (stuma) av den slöa sorten, de gör att jag går upp i vikt o nästan omöjligt att ner. Lyrica gör oxå att jag går upp i vikt, blir jag nu en 100kg klump?? AHHHH panik. Jag har testat vimpat maxdos vilket inte hjälpte mig alls. Nu ä de lyricas tur. Jag vill bara tacka för en mkt trevlig , trygg blogg ;)
(äter dessa efter en stelop i nacken, troligtvis en bestående nervskada ;((( ) Tänk vilken energi man lägger på sin vikt! /Kram Claudia

Anonym sa...

För ett par år sedan fick jag Lyrica för diskbråck som tryckte rätt på ischiasnerven. Det tog bort den fruktansvärda smärtan och efter ett par månader kunde jag trappa ner dosen och jag var fri från både Lyrica och ischiassmärtan. När jag för ett par månader sedan fick problem med kramp i benen på nätterna fick jag av neurolog utskrivet Lyrica i endast 50 mg till natten så hjälpte det inte och jag trappade upp dosen till det dubbla under kort tid men så började jag få svåra sömnproblem och trappade ner Lyrica till 25 mg och jag blev så sjuk. Fast jag då hade börjat med sömntabletter kunde jag ändå inte sova och jag kände mig så konstig, yr, orolig i kroppen, huvudvärk och mådde hemskt. Så läste jag den här sidan och förstår vad det var. Ikväll ska jag sluta helt med 25mg också. Jag är också så fruktansvärt utmattad av allt detta. Jag läste på ett tarmforum att det finns läkare som skriver ut Lyrica mot ibs tarmproblem. Det tycks vara många olika saker som det skrivs ut för. Mot svår nervsmärtor som ischias t ex så är det ju effektivt en kort tid om man trappar ner sakta.

Elin Sandman sa...

Hej Claudia och Anonym!

Claudia, tack för dina fina ord om min blogg! Blir super glad :)
Och jag håller helt med dig, vikten får igång hjärnspökena till max. Sjukt hur mycket energi som kan gå åt till att oroa sig för att bli en boll med armar och ben. Ibland känns det som att jag är på god väg ;)
Jag hoppas att Lyrican ska funka för dig och att du inte får problem med dem. För vissa är dem ju rena guldet.

Anomym, jag förstår din reaktion! När jag läste om Lyrican blev jag helt skakis. De kan va rena rävgiftet om de inte funkar för en, så jag tycker du gör helt rätt som slutar med dem. Man vill ju inte att medicinerna ska göra ens sjukdom ännu jobbigare, eller hur?
Jag hoppas att du får någonting som kan hjälpa dig och att den där nedrans Lyrican försvinner ur ditt system pronto.

Tack för att ni läser min blogg och ta hand om er! <3

Kramar

Elin

Anonym sa...

Hej alla rara människor!

Började med Lyrika i lördags, alltså den 23 februari, har haft GAD som gett mig sekundära depression sen sena tonåren med allt vad det innebär. Har klarat min vardag relativt bra men nu får det vara nog, jag har nu fyllt 50 år och barnen vuxna utflugna med sina egna liv, tänkte nu får lidandet va slut, gick till mycket välansedd psykiatriker som skrev ut Lyrika. (äter SSRI gått i terapi hela livet pust)trappar upp sakta, första dagarna blev jag nästan lite eufirisk men det försvann. Kanske tog jag i för mycket blev så hoppfull och gjorde en massa saker tänkte äntligen fri från utmattning och nu nere igen.....
Har några frågor, om nån kan svara :-)
har nån tagit ett glas vin eller två med medicinen är det ok?
Är det nån som blivit av mer ångest?
Hur många vecker tar det innan man mår bättre?


MVH


Anonym

Mia sa...

Jag är inne på min andra tablett Lyrica, 75 gram vid läggdags. I morse när jag vaknade kände jag mig yr och konstig, precis som jag sovit super hårt. I bipacksedeln till Lyrica står det att man ska undvika alkohol när man tar medicinen. Jag tänkte prova med ett litet, litet glas till fredagsmyset. Känns det inte bra avstår jag helt men känns det ok kanske jag tar ett glas till maten.
Så skönt att hitta en sån här sida att läsa på just nu. Jag börjar fundera lite på vad det är jag gett mig in på med denna Lyrican, men har jag tur så kanske det går riktigt bra.
Tack för många bra inlägg.
/Mia

Anonym sa...

Jag är nu inne på mitt fjärde år på lyrica (75 mg per dygn). Den "lyriska" känsla jag hade i början gick fort över. Jag känner garanterat av om det är något dygn jag inte har tagit den. Och jo, jag fick veta att den här tabletten var minsann inte beroendeframkallande!

Anonym sa...

Ja, vad ska man säga. Riktigt rävgift är vad det är.

Ätit sedan ca 5 månader tillbaka (75mg * 2 dagligen) mot GAD. Funkade bra till en början men sedan slutade den plötsligt fungera och det som var kvar var biverkningarna:

- Viktuppgång
- Försämrat korttidsminne
- Lättirriterad
- Trött
- Klåda (då och då)
- Svettningar
- Konstiga drömmar
- Depression (till och från)
- Muskelryckningar
- Kramper (t ex i ena foten)
- Försämrad syn (svårt att fokusera)
- Med mera

Valde att halvera dosen som ett led i att så småningom sluta. Två veckors helvete väntade mig:

- Stark oro / ångest
- Extrema sömnproblem
- Ljud- och ljuskänslighet
- Perceptionsstörningar
- Yrsel (typ sjösjuka)
- Magproblem
- Muskelsmärtor
- Ännu mer försämrad syn

Nu har jag halva dosen kvar och har stabiliserats hyfsat. Ska nu påbörja resan mot att bli fri.

Funderar du på att äta denna mot GAD? Gör det inte! Effekten kommer att avta och då står du inför valet att sluta eller höja dosen. Höjer du dosen kommer effekten mest troligt avta igen, och du måste höja igen tills du är på maxdos. Sedan är det mycket troligt att den kommer att sluta verka även på denna dos och då står du där med mängder med biverkningar och ett ännu större helvete än jag hade när du ska sluta med medicinen.

Pfizer är fan inte bättre än tobaksbolagen. Samma skrot och korn!

Elin Sandman sa...

Jag har nog inte fått fler kommentarer på något annat inlägg än just Lyrican, och det är skrämmande hur den har påverkat så många av oss. Bara jag tänker på hur det var då jag tog den så känns det obehagligt inombords, för det var tufft, ruskigt tufft. Funderar på att lägga upp ännu ett inlägg med era kommentarer, för andra att läsa, men gissar samtidigt att de hittar hit ändå. Värst är hur de räknas som att de inte är beroendeframkallande då kroppen direkt blir tokig då man ska trappa ner. Verkligen inte okej!

Stora kramar till er allihopa!

Linda sa...

Hej! :)
Så glad att jag hittade detta inlägg. Jag tar Lyrica och har gjort det i 5 år. Jag tar det för epilepsi och tar även Vimpat 400mg och Zebenix 400mg för ep. Lyrican är maxdosen, 600mg. Kort: Har haft epilepsi hela livet. Förra året opererade de bort en bit av min hjärna. Är nu anfallsfri sen dess. Lite över ett år. Hade så gott som dagliga anfall hela livet. Är 31 nu. Man får inte sluta med medicin på en gång efter operationen. Även fast den är lyckad.
Men, Lyrican är den värsta medicinen jag tagit. Har tagit 10 ep mediciner. Jag gick upp så otroligt fort i vikt. Mardrömmar. Osv. Snart, ska jag börja trappa ner med medicin. Är så orolig över Lyrican. Är rädd hur kroppen kommer reagera. Kommer jag få anfall. Var så desperat att sluta, så var beredd att sluta själv. Men det är ju dumt då det är 300mg kapslar. Skulle egentligen ha börjat trappa ner för 6 månader sen, men det gick inte då läkare hade slarvat och gett mig annan medicin för annat som tydligen kunde ge anfall. Nu har jag väntat och väntat. VILL SLUTA! Jag har tid hos min neurolog nästa månad. Får se hur detta går
Glad att jag hittat din blogg. :) Ursäkta för långt inlägg.

Elin Sandman sa...

Hej Linda!
Det är ju inte klokt vilken resa du har varit på! Jag är verkligen glad att läsa att operationen varit lyckad för dig och att du ska bli av med Lyrican nu.
Men skynda långsamt! Jag vet hur frustrerande det känns då man bara vill slänga medicinen i toa och aldrig se tillbaka MEN det är rent av farligt att bara sluta abrupt.
Glöm inte att ingen oro i världen kommer kunna förebygga några utsättningssymptom, så försök att vara i stunden istället.
Lycka till och en stor stor kram
Elin

Helen sa...

Har ätit Ly i många år. Det är ett helvete att sluta Ligger i 2a veckan o vill i stort sätt bara försvinna Akta er för rävgiftet🤢🤢🤢