Tips & Trix


Jag hoppas att du hittar lindring, får inspiration och idéer på vad som kan hjälpa dig eller den Endotjej du står nära.

 

Värme.
Värmen hjälper många Endotjejer med smärtorna vid mage och rygg. Jag hade först en värmedyna som jag värmde upp i microvågsugnen (glöm inte ställa in ett glas med vatten också) som jag sen hade på den krampande magen. 

Men efter att jag upptäckte värmefilten (går att hitta på ClasOhlsons till exempel) så har jag lagt vetekudden på hyllan. Det är så jäklans smidigt att slippa håva in kudden i micron om och om igen utan ha en lindring direkt kopplad till väggen istället. 
Men spara alltid kvittot! Jag vet inte hur många värmefiltar som gått sönder för mig innan giltigheten har gått ur. 

Det som också funkar susen för mig är heta bad (då menar jag HETA som: väldigt varma och absolut inget snuskigt). Men då fungerar det bara på min värkande svank. Magen gillar varken heta bad eller att plaska runt i vatten om det är mens på G.

Jag har också testat solarium och det hjälpte mig väldigt bra ett tag. Stort minus är hela: Hudcancer grejen (väldigt stort minus) och detta var innan jag hittade värmefiltarna!

Om du får akut ont och inte har vetekudden/värmefilten/solariet med dig så går det att göra en akut "vetekudde" (minus vete). Blöt en liten handduk och värm den sen i micron några minuter. Lägg den varma blöta handduken i en plastpåse och vira en torr handduk runt (så du inte bränner dig av värmen). Vips! Du har värme!
Du kan också göra samma sak men slänga in handduken i torktumlaren. Men jag tycker inte det håller värmen lika länge.


Promenader.
Jag minns hur min gymnastiklärare alltid sa till mig att promenader gjorde susen mot mensvärk. Jag ville ge henne en örfil. Då jag har mens har jag så ont att jag ser ut som en croissant, skulle du be en croissant ta en promenad? Nej. För en croissant kan inte gå. 

Men de dagar/stunder du inte har ont kan det göra susen att röra på kroppen. Och det krävs inte massvis med rörelse för att kroppen ska bli glad. Kör igång med en 30 minuters promenad om dagen. Gå så du blir härligt svettig och lite andfådd. 

Men viktigast är att du lyssnar på kroppen. Säger den till dig att 30 minuter är för mycket (eller för lite) så gör du som den säger. Det går alltid öka längden lite åt gången. Eller dela upp 30 minuter på två och gå två promenader a la 15 minuter istället.

Lyssna på kroppen, den må jävlas med dig ibland men det betyder inte att allt det säger är trams.


Spikmattan.
Det har blivit mer och mer populärt att använda en spikmatta för att lindra smärta. Den spikmatta som används i svenska hem idag är oftast gjorda av plast med vassa piggar.

Hemligheten är att dessa piggar mot kroppen startar kroppens produktion av endorfiner och oxytociner. Denna endorfin är kroppens egna drog som du också kan känna av då du tränar, har sex eller kelas med någon du tycker om. Då kroppen frigör dessa hormoner blir man avslappnad och känner mindre smärta.

Spikmattan ger mig lite mixade resultat. Effekterna ska ge minskad inflammation, stärka immunförsvaret, minska depressioner och stress (bland annat).

Om det är första gången, ligg på mattan 10-15 minuter som du sedan kan öka till 20 -60 minuter. Detta kan upprepas varje dag och det gör ingenting om du råkar somna på den.  
Skriv Dagbok.


Det har fungerat underbart för mig. Jag skriver om min Endometrios, om min vardag, saker som stör mig eller saker som roar mig. 

Det spelar ingen roll om du har Endo som jag med en kronisk värk eller en för jävlig mensvärk; blir det för mycket måste känslorna få komma ut. Samtidigt får man perspektiv på saker då man har dem skriftligt framför sig.

En gammal vän, som lidit av samma problem rekommenderade också att skriva ner hur din Endo har varit. Det är en superbra dokumentation att ta med till sin gynekolog eller läkare. Kroppen och psyket har en härlig funktion att glömma hur illa det har varit, det gör aldrig din dagbok.

Köp en riktigt fin dagbok som du tycker väldigt mycket om. Där kan du klaga, gnälla och ventilera hur mycket du vill utan att det påverkar någon annan än dig själv.
Ge det ett försök om du inte har gjort det!


Ta smärtlindring i tid!


Det värsta man kan göra med Endo ont är att vänta för länge innan man tar sin smärtlindring.

Av någon underlig anledning så finns det en uppfattning att smärtlindrande medicin är något fult som man inte ska ta förrän man ligger på sin dödsbädd eller då man har så ont att man ser rosa elefanter sväva förbi. Men det man inte har i åtanke är först: det heter smärt lindring. För att man ska använda dem mot att: lindra smärta. Sådär, då har vi det konstaterat.

Sen: vid många former av smärta (jag skulle våga påstå så gott som alla) är det viktigt att bryta av smärtan så fort som möjligt så den inte hinner stegra. Det är som vid migrän, så fort man får en känning av migrän ska den behandlas så den aldrig bryter ut. Tar man den mitt i en attack så har medicinen inte samma möjlighet att göra sitt jobb.


Direkt du känner att det börjar göra ont tar du din tablett så du förebyggande stoppar upp smärtan. Som att stoppa in en napp i munnen på ett spädbarn som börjar gny. Så slipper du förhoppningsvis att hamna i fosterställning gråtandes på toalettgolvet.

Så, hur mycket man än är emot att ta tabletter ofta, så är det faktiskt mycket värre än att ha konstant ont. Hämnas på Endon genom att strypa den innan den börjar andas.


Gör dig själv glad!

De stunder, dagar eller månader som du inte har ont:  NJUT!

De stunder du mår bättre, även om det bara är en kort stund, hitta på någonting riktigt kul som gör dig tokglad. Försök att njuta av saker omkring dig och fastna inte i hur tufft det känns.

Ibland kan det kännas som om ens hela liv bara är fullt med läkarbesök, mediciner och aj aj. Men det som är underbar är att du har kontroll över vilka kul minnen du får från din dag. Ibland orkar man inga stora äventyr och då kan det vara kul att unna sig den där filmen man vill se.

Smärta gör att man lätt känner att man tappar kontrollen. Men du har kontrollen att göra det så bekvämt och kul för dig som du bara kan. Det är ett stort vapen mot Endo!Sök hjälp.

Läkare kan/är svåra att få stöd hos då det gäller Endometrios. Jag kan inte ens räkna upp alla trista historier om känslolösa inkompetenta gynekologer jag hört talas om eller själv mött.

Men ge inte upp utan fortsätt söka hjälp. Ge inte upp hoppet om läkarkåren utan sök efter den rätta doktorn på samma vis som du letar efter din dröm man.

Jag har hittat båda nu och kunde jag så kan du!

Glöm inte att det är din rätt att få söka vård på vilken vårdcentral du vill. Du har rätt att be om extra utlåtanden. Du har rätt att byta doktor.

Blir du illa bemött anmäl idioten och fortsätt leta. Jag vet att det är tungt. Men precis som Mr Right finns han/hon där ute. 


Bor du i Västra Götaland kan jag rekommendera en gynekologmottagning som heter Fröja. Jag har fått väldigt bra hjälp där. Men när du bokar tid se till att den du får tid hos har kunskap om Endometrios. Det gäller alla gynekologer du bokar tid hos. Fråga om deras kompetens innan du sätter din fot på deras mottagning.

Glöm inte att de inte hade haft något jobb om det inte vore för sina patienter.Inför läkarbesöket

Inför läkarbesöket finns vissa förberedelser som förenklar ditt bemötande. Du kan ta med dig bevis, så många att läkaren inte kan ignorera dig.
Dessa enkäter är jätte bra att fylla i och ta med sig. Den första är fylld med information om dig, din mens och smärta. Och den hittar du
här.

Nästa fyller du i när du blöder, när du har ont och så vidare. Och den finns här.

Många gynekologer och läkare är dumma i huvudet. Men med dessa hjälpmedel borde de ju kunna använda lite av sin hjärna i alla fall. Annars kan du alltid skriva ut denna broschyr och slå honom/henne i huvudet med den.

Våga ställa frågor, våga be om behandling, våga säga till om det doktorn säger inte stämmer med din situation eller vad du tror är rätt. Ibland tar man för givet att doktorn förstår vad vi menar eller hur vi mår utan att ha sagt det rakt ut. Och tycker du inte om att hen bara ger dig alvedon, säg det direkt. Förklara varför du inte klarar dig på bara alvedon. Det här är stunden du måste stå på dig. Ta med dig stöd om du känner att du behöver, förklara för ditt stöd vad du vill ha ut av ditt besök och så hjälps ni åt.

Jag vet att du kan!

 


Ta "semester"


Ibland orkar man inte med att ständigt tänka på Endon, på behandlingar eller prata om sina symtom. Då kan det vara passande att radera sjukdomen från sitt liv en dag

Nu menar jag absolut inte att man ska strunta i sin Endo och bara köra på. Detta fungerar absolut inte.
Jag menar att man inte låtsas om den. Man tar sina värktabletter och lever med symtomen men som om de vore fullt normalt, att alla människor har ont var dag (eller lägg till valfritt symtom).

Viktigast av allt: Ingen får prata om Endon denna dag. Bara du, om du nu vill bryta din semester i förtid. Du är chefen!


Du är ingen börda.

Låt aldrig någon få dig att känna dig som en börda. Du må ha ont (en gång i månaden eller kroniskt) men du hade aldrig valt att leva med Endometrios. Du har inte haft ett val.

Och det är du som är sjuk.

Naturligtvis är det inte roligt för dem du lever tillsammans med. Men anledningen till att de inte har kul är för att de måste se hur den de älskar mår dåligt. Du är ingen börda. Du är inte din sjukdom.

Låt aldrig någon få dig att känna så. Inte ens du själv.

Och det är inte ditt fel att din behandling inte fungerar, det är fel behandling.
Till Anhörig

Läs på. Lär dig så mycket du kan om Endon, det gör att du inte bara kan stötta henne utan också att du själv förstår. Du kan vara beredd på vad som komma skall, på hur hon känner sig fullproppad med hormoner eller vad som kan ge lindring.

Det är inte bara för hennes skull utan också för din egen. Kunskapen kommer göra dig starkare, inte tvärtom.

Glöm för all del inte att prata med henne. Prata om dina tankar, funderingar och frågor. Lyssna på henne och läs inte mellan raderna.

Framför allt, lär dig när du ska pusha henne och när du ska backa undan och ge henne andrum. Och få henne att skratta!

Jag är 100% säker att allt idiotiskt jag har skrattat åt mitt i Endo-röran har gett mig styrkan att fortsätta kämpa på. Skratt är bra på det viset.Du kan få en fri karensdag.

Nu gäller det att du har kontakt med din läkare och dubbelkollar vad exakt som gäller för just dig. Men du kan få en fri karensdag per månad om du har Endometrios.

En underbar tjej som jag mailas med nämnde att hon fått detta och jag ville genast dela med mig till er. Efter lite funderande mindes jag att jag själv fick detta av min gynekolog för nästan tio år sedan, då jag blev sängliggande av mensvärk en gång i månaden.

För dig som inte vet vad en karensdag är så ska jag förklara lite kort. Tänk dig att du jobbar och blir sjuk. Första sjukdagen är en karensdag och för den får du inte någon ersättning. Blir du sjuk efter halva dagen räknas den dagen som karensdag och du får ingen lön de timmar du är borta från jobbet.

Alltså får du ingen lön första dagen du blir sjuk. Vilket suger om man har mensvärk från helvetet.

Kolla upp detta Endosystrar! Vi har inte många rättigheter, men denna bör vi använda oss av.


2 kommentarer:

Mia1973 sa...

Vilka fina tips du kommer med. Tänkvärda och bra!!

Kram

Anonym sa...

Tack, för att du skriver om endometrios! Tror själv att jag har det och börjar nu min resa i att bli fri mina helvetiska menssmärtor. Var hos en gynekolog idag, var inte ett så bra möte. Ska gå till en annnan och tänker fylla i de papprerna du lagt ut inför läkarbesök. Synd att jag inde visste om dom innan. Men stort tack till dig, Elin, kämpa på Kramar Mylou