Behandling

Det här är de olika vapnen som finns för att attackera Endo med. Denna sidan är inte uppdaterad på många år så det kan finnas nya hormoner som jag inte hört talas om här, snälla ha det i åtanke! 

Behandlingens grad beror på hur svåra symptom du har, hur utbredd Endon är, åldern och om du planerar att skaffa barn. Det finns olika "tyngd" i behandlingen och oftast trappas det upp från P-piller till starkare hormoner. Ibland ger man sig på en Gestagen direkt för läkaren inser att det vore onödigt att plågas för att utesluta något som troligen inte kommer funka. Men, precis som med allt annat då det gäller vår kära Endometrios, är allt individuellt. 

Hormoner

Man  reglera hormonerna i kroppen med att först och främst stoppa upp menscykeln, så att mensen uteblir. Det gör man för att Endon älskar det kvinnliga könshormonet Östrogen. Det mumsar i sig östrogenet och växer och sprider sig med hjälp av det. Man svälter helt enkelt ut Endometriosen genom att ta bort all den goda östrogenet. 

 Det finns flera olika hormonella behandlingar och jag har listat dem här nedanför.  
 
Minipiller
Innehåller en variant det kvinnliga könshormonet progesteron (eller också gestagen) och är samma hormon som naturligt finns i större mängder efter man haft mens eller har en bulle i ugnen (gravid). Man tar då oftast minipillret utan något uppehåll så man aldrig får någon mens. Men då minipiller är lågdoserade så är det inte alltid de räcker till.
Personligen tog jag Cerazette under flera år och mådde prima! Hade inte mens, ingen smärta.

P-piller
Detta är den vanligaste behandlingen av Endometrios. Kombinations p-piller där alla tabletterna har samma "styrka" i hormoner. Alltså inte de där de har olika färger beroende på vilken sammansättning de har.  Dessa innehåller varianter av progesteron och östrogen. Detta är den vanligaste behandlingsmetoden, och ofta väldigt effektiv, då man precis som med minipiller hoppar över sockerpillren och därmed inte har mens. Man kan tycka att det är fel att mata Endon med Östrogen, och det rimmar illa att skriva detta, men eftersom ingen mens tillkommer funkar också denna behandlingen.

Biverkningar på denna sorts p-piller är ungefär som sina hormonsystrar: ömma bröst, mellanblödningar, nedstämdhet, acne, viktökning och allt det andra. Dessa problem brukar vara som värst de första tre månaderna för att sedan försvinna. Om det inte gör det (jag blev till exempel en riktigt stor deppig klump av Neovletta) (sen funkade det inte heller på mig så de var ju onödiga) (fast tuttarna blev större) (inte värt det dock) så kan man byta till en annan sort.

Gestagener
Gestagen, gulkroppshormon, progesteron, same shit different name. I de fall där p-piller inte är tillräckligt starka för att trycka undan mensen så kan man få gestagener utskrivna (oftast ett preparat som heter Provera). Dessa kan man ta i olika starka doser och justera efter behov, vilket gör dom till ett bra alternativ - förutsatt att man står ut med biverkningarna!

Precis som med p-piller kan många kvinnor rent av bli deprimerade av de här hormonerna medan andra kan ta dom år efter år utan att påverkas.

P-stav
Genom att sätta in en p-stav med jämna mellanrum får man en gestagenbehandling utan att behöva hålla på med piller. Fördelen är att hormonet doseras ut jämnare i kroppen, och nackdelen att det inte går att justera dosen vilket leder till att man kan få mens eller mellanblödningar ändå.

Hormonspiral
Har samma för- och nackdelar som p-staven, men sitter upp till två år. Man sätter i regel inte in en hormonspiral före man provat de ovanstående, såvida man inte fött barn och därför har en vidgad livmodertapp, vilket gör det lättare att sätta in spiralen. Insättningen kan nämligen vara smärtsam, och har man otur känner man sig aldrig riktigt bekväm med spiralen.De som den funkar för är dock ofta väldigt nöjda med att slippa tänka på mediciner.

Den vanligaste och kanske mest effektiva behandlingen är med det mycket underliga namnet: GnRH-analoger. Kortfattat skulle man kunna kalla det för en anti-hormonell behandling, alltså stänger den av kvinnans hormonproduktion under hela behandlingen. Detta innebär helt enkelt att man hamnar i ett tillfällig klimakterium. Östrogenet blir jätte lågt och mensen försvinner.

Denna behandlingen ger med sprutor eller som nässpray. Exempel på dessa är Enanton depot och Synarela. Nackdelen med behandlingen är att, förutom att jag skulle vara 27 år och i klimakteriet, också får besvären som hör dit till som svettningar, värmevallningar och tunna sköra slemhinnor i ”härligheten”, lättirritaion, svårt att somna. Man kan få hjälp mot detta med en låg dos östrogen (finns piller och plåster).

Alla biverkningar försvinner däremot, som tur är, när behandlingen är slut och mensen är tillbaka, vilket kan ta ungefär två till tre månader efter sista sprutan.På grund av risken för benskörhet vill man helst inte behandla en kvinna mer än sex månader åt gången. Jag behandlades däremot under flera år med Enanton, på slutet med den högsta styrkan plus en hormonspiral och det var den kombinationen som fick bort alla mina symtom! 

Efter en GnRH behandling brukar man vilja sätta tillbaka Endotjejen på p-piller igen för att hålla  Endon borta så länge som möjligt. Tyvärr är det så att oberoende av vilken behandling man får är risken stor att Endon kommer tillbaka. Tjugo procent får återfall efter ett år. Femtio procent efter fem år.
Operation

behandlingen däremot går ut på att antingen göra titthålskirurgi eller vanlig bukoperation och bränna bort den Endon man hittar. Råkar de ramla över någon cysta eller sammanväxtning så ger de sig på detta också. Då det kan vara svårt att se härdarna är chansen stor att man missar lite Endo fläckar och då kan man gott stoppa i sig lite hormoner för att försöka dämpa det som finns kvar. Har man däremot mikroskopisk Endo eller den formen som sitter i livmoderns muskulatur kan man inte använda sig av denna behandlingen.

De kvinnor med väldigt svår Endo, där ingen annan behandling har fungerat, finns också valet att operera bort livmoder och eventuellt äggstockarna. Detta är den absolut sista utvägen och görs bara om kvinnan är med på noterna. Tyvärr garanterat detta inte att all Endo smärta försvinner men det förhindrar att härdarna ökar i mängd.

Det finns alltså en hel del behandlingar som ska ge Endo stryk. Även då det kan vara lite uppskakande att läsa om bieffekter och operationer är det otroligt skönt att veta att symptomen vanligtvis går att, i alla fall, mildra.


Det finns ingen läkande medicin mot Endo ännu men de olika behandlingarna brukar minska eller ta bort härdarna kortare eller längre stunder. Detta innebär att symptomen lindras eller försvinner helt.