Bilder på Endo


Varning till känsliga

Här finns bilder tagna från operationer och för den som är äckelmagad ska du klicka dig härifrån illa kvickt! Och äter du en macka rekommenderar jag att du lägger undan den en liten stund.
När jag fick diagnosen Endometrios för första gången (innan de åtta gånger de gav den till mig och tog tillbaka dem, ungefär som om de spelade pingis med diagnoser) ville jag veta allt. Jag letade på nätet som en galning. Framför allt ville jag veta hur de jävlarna såg ut där inne i buken, eller var härdarna nu bodde.

Ville stirra dem in i vitögat. Eller in i cystan, kanske man skulle säga? I alla fall är det anledningen till att jag nu lägger ut dessa bilder. För de likasinnade som finns där ute. Också för annhöriga som vill veta mer eller för de som gillar att se på äckliga operationsbilder. Jag diskriminerar inte.

Efter att det hittades en Adenomyos härd (Endo i livmodersmuskulaturen) finns nu också bilder på detta. Det är väldigt viktigt för mig att också visa hur svårt det är att se dessa härdar. Oftast är det så krångligt att enda sättet att fastställa att det är Adenomyos är att ta ut livmodern, skära upp den och sedan se vad man hittar där inne. Men på mig hittade de en 17 millimiters härd och på bilderna jag lagt upp finns också uppenbarligen bevis (annars hade det varit tråkigt för er att se på dem).
Om du är redo att se tecknade bilder av livmödrar, chokladcystor och härdar är det bara att fortsätta neråt. Läs och lär.
Endometrios
 
Här visas var man kan vanligast hittar Endo.

Endo härdarna kan vara olika i storlek. Men här har faktiskt storleken ingen betydelse. Man kan ha en giganto härd och inte ha några besvär alls men ha mikroskopiska härdar som skapar ett rent helvete.

-->
 
-->
-->

En annan variant av en chokladcysta.

-->

Man kan missa Endometrios även om man gör en laparoskopi, det kan krävas att den görs mikroskopiskt för att vissa härdar ska hittas. Dessa behövs inget förstorningsglas för att se däremot.

Adenomyos 
En teckning av hur Adenomyos kan se ut.Dessa bilder talar för sig själv. Man ser enkelt skillnaden på en frisk och en sjuk livmoder.
Detta är en utopererad livmoder. Härdarna är läskigt tydliga.


Denna lilla prick kan vara den enda man kan se på en ultrljudsundersökning.

Det känns konstigt att se på bilderna och tänka sig att dessa små djävulskap kan ställa till med så mycket problem. Eller hur härdar har kunnat växa så stora som vissa bilder visar. Men nu vet du i alla fall hur de ser ut.
Endo jäklarna.


6 kommentarer:

Anonym sa...

Någonsin funderat på att testa Mindfulness?
"Medveten närvo i nuet"
Man kan lära sig hur man ska förhålla sig till sin smärta, "programmera om hjärnan" så man inte reagerar lika starkt, även om smärtan finns där. Läs och googla om Mindfulness, och se om du kan finna någon hjälp! Det har iallafall gjort gott med mig och min "sjukdom"! Lycka till!

Bäckis sa...

Hittade ditt inlägg om Endometrios och jag vill bara säga TACK SÅ JÄVLA MYCKET! Jag ska på ett ultraljud imorgon för att ta reda på om det är just endo jag har och om man kan göra något åt den och du är den första som faktiskt visat upp några vettiga bilder. TACK!

Elin Sandman sa...

Hej Bäckis!

Vad glad jag blir att bilderna kunde hjälpa dig. Hade själv svårt att hitta något sånt då Endo började att pratas om. Känns liksom skönt att få se hur jäklarna faktiskt ser ut.

Jag håller tummarna för dig och du får jätte gärna uppdatera mig hur det fick hos doktorn.

Kramar

Elin

Hannah sa...

Jag fick redo på att jag "förmodligen" har endometrios i juni. Imorgon ska jag på återbesök och är nervös! Tack för det här inlägget, märkligt nog så känns det lite bättre nu. :p

Majorskan sa...

Hej Elin,

TACK för denna sida! Det är "tur i oturen" att det finns andra som tyvärr får gå igenom samma som en själv så att man därigenom kan finna styrka. Det är svårt för ens familj och närstående att förstå om man inte själv lider av Adenomyos/Endometrios.

Själv ska jag på onsdag nästa vecka läggas in och operera ut livmoder och äggstockar pga Adenomyos. Det ska bli skönt att förhoppningsvis äntligen bli "smärtfri" då jag idag ej vet hur det är att vara smärtfri. Kroppen är ju fantastisk då man lär sig att leva med smärta och det är det extra "speciella" dagarna som gör att man lägger märke till det lite extra annars finns det hela tiden i bakgrunden och gnol.

Jag är även nyfiken på att få veta hur det "ser" ut därinne, då som du säger är det inte mycket de ser med UL. Har genomgått en laproskopi 2008 då de konstaterade endometrios härdar. Det jag är mest nervös över är om jag kommer att behöva ta bort en del av mina tarmar pga detta osv. Det vet man ju inte förrän man vaknar upp efter operationen.

Tack än en gång för din sida och jag hoppas att du håller den vid liv då det inte finns mycket information att hitta om Adenomyos/Endometrios.

Sköt om dig!
Majorskan

Anonym sa...

Tack!!