20 apr. 2011

"Laga" ryggen


Nu är det dags att belysa ett symtom som ofta blir bortglömt. "Menvärk, magkramper och magproblem" är de som oftast pratas om men det finns ett annat som är minst lite jävligt. Som, för min del, är där varje dag. Det symtom som handikappar mig lika mycket som magvärken kan göra.

Ryggsmärtor.

Den är en lågt sittande smärta. Ligger vanligtvis i svanken/korsryggen och ställer till med plågor. Detta är en symtom som läkare lätt glömmer bort och kan till och med påstå att denna smärta inte alls har med Endon att göra. Men det räcker att läsa på ytte pytte minimalt så vet man att ryggont är väldigt vanligt. Ryggont som strålar ner i benen och upp mot skuldrorna. Som gör det svårt att gå, sitta och ligga.

Personligen har jag inte fått någon direkt hjälp mot ryggsmärtorna. Har naturligtvis mina Tiparol och Alvedon men ingenting som inte suddar sönder hjärnan på mig. Det har pratats om att jag ska söka hjälp hos Sjukgymnasten men de har också velat att jag ska vänta tills jag är piggare. Men efter allt jag läst känner jag mig peppad att gå in på "drop-in" snarligen.

Jag har letat runt på nätet och hittat några förslag på hur man kan underlätta ryggsmärtorna, många är nya för mig så jag vet inte hur pass "bra" de är. De tips jag hittat är:
  • Rör på dig. Minst 30 minuter om dagen, så att du inte blir stel och därmed får ännu mer ont.
  • Sök hjälp hos Sjukgymnastiken.
  • Sök hjälp hos Kiropraktor eller varför inte Akupunktur.
  • Stretcha.
  • "Back on Track" ryggskydd.
  • Medicinsk massage.
  • Ligament salvor, som Aloe Veras "Heat Lotion" (går att köpas av Sanna, via länken) eller Apotekets "Tigerbalsam". Men använd inte Apotekets "Ormsalva" den är usel.
När jag letade runt på Biblioteket i Uddevalla hittade jag en bok om lindrande av ryggont. Där hittade jag några stretch övningar som jag nu gör varje dag. Allt för att lindra och mjuka upp svanken. Dessa övningar är helt ofarliga så länge man inte har någon skada i ryggen.

Jag bjuder nu er, mina kära läsare, på lite pinsamma bilder av min egna stretching. Men vad gör jag inte för er? (Jag kanske kan ha hittat på nya namn på övningarna för att roa mig själv) (kanske).
Räkan
Det enda du behöver göra är att härma ställningen jag gör på bilden. Jag gör alla övningar så många och länge om jag tycker känns behagligt. Glöm inte att sträcka ut armarna, för då sträcker det skönt längst hela ryggen.


Gungande Ägget
Nästa övning är så skön. Du ligger på rygg och drar upp benen mot magen. Ligg på ett mjukt underlag, som en matta. Sedan drar du åt dig benen så att du gungar lite fram och tillbaka. Detta ska vara rogivande.

Om du vill ta övningen ett snäpp längre så sträcker du ut ena benet, så att du kramar ett ben åt gången. Alternera. På detta vis stretchar du svanken ordentligt och detta kan också hjälpa om du inte har Endo men har en tendens att få "shopping ont". Alltså ryggont då du gått en längre tid.


Omvänd Magdans
Denna övning känns lite konstig att göra om man råkar ha en publik. Christoffer skrattar alltid åt mig. Men den är väldigt bra för svanken (och skrattmuskeln). Nu ligger du, fortfarande, på rygg, fast med båda fötterna i golvet. Sedan trycker du upp rumpan ifrån marken, bara en centimeter eller så. Sedan släpper du ner häcken och vinklar den istället neråt så att svanken släpper från golvet. Precis som en omvänd magdans gungar du svanken försiktigt fram och tillbaka.

Och ja, jag bjuder på bilder här också.


Puckelryggen
Denna övning glömde jag ta kort på. Tur var kanske det, med tanke på namnet. Nu ska du stå på fyra ben, stadigt och bekvämt. Sedan skjuter du rygg, som om du var en katt som blir hotad av sin spegelbild. Ta inte i så det gör ont, utan bara så att du känner hur det sträcker skönt. Sedan släpper du ner ryggen så att du svankar istället. (Tänk: R&B videos där sångerskan konstigt nog spontant börjar krypa sexigt som en påtänd kåt katt men onaturligt djup svank.) Jag brukar upprepa dessa åtta gånger.

Polkagrisen
Detta är min favorit! Den sträcker, knakar och är så skön. Den kan se lite krånglig ut men det är inte alls så farligt som det ser ut. Först går du den enklaste versionen (som inte funkar så bra på mig, för jag är "överrörlig").

Ligg på rygg med fötterna i marken. Sedan låter du benen mjukt falla åt sidan. Ha händerna och skuldrorna kvar i marken, så gott det går. När du legat på detta vis en stund så lyfter du upp benen igen och fäller dem åt andra sidan istället. Upprepa detta så många gånger du vill.


Den version som fungerar perfekt för mig är lite mer komplicerad. Ligg ner med vänsterbenet rakt och högerbenet böjt. Placera högerfoten bredvid vänsterbenets knä, ungefär. Sedan fäller du över högerbenet så att underkroppen vrider sig som en polkagris. Försök ha skuldror och händer i marken. När du legat på detta vis en stund fäller du upp benet och upprepar övningen, fast åt andra hållet. Supderduper skönt!


Det känns lite läskigt att lägga ut bilder på mig själv så här, då jag är mer än missnöjd med kroppen just nu. (Vilket går i vågor, på grund av hormonerna). Men ska inte gnälla om detta nu.

Det är svårt att veta vad man ska ta sig till med denna ryggsmärta. För mig känns det som att svanken vrider sig in i konstiga ställningar som gör att den vilken stund som helst kommer att snärta av. Som en torr gren. Krampliknande, strålande och obeskrivlig smärta.

Så detta är ett symtom som också måste pratas om och behandlas med respekt och rätt metoder. Nu sprider vi detta så vi tillsammans kan göra "Gungande Ägget" och prata om hur "Puckelryggen" egentligen känns.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Gud vilket bra inlägg! Det är skitbra att du visar hur de olika övningarna ska se ut. Sedan får ja tacka så mycket för att du sprider mina produkter via din blogg :D Puss o kram

Sandman sa...

Shopping rygg har jag allt haft jag me. Men det efter jag sovt konstigt :P

Bra att folk far info om att endo och ryggont har lika mycket koppling som mag ont eller mensont. Endon kan ju satta sig vart fan den vill.

Love you baby! Keep stretching! :P

Anonym sa...

Ja du gumman ont i svanken har ju varit med hela tiden och man kan ju tycka att du kunde slippa det !!! Du har då gjort ett underbart pedagogiskt träningspass. Alla övningarna var sköna ,man kan inte låta bli att göra dem. Jag tycker att du är jätte snygg på korten och du vet att du kan få se mig naken om du känner dig tjock ( kan inte förstå att du inte nappar ). Om du behöver till sjukgymnasten så hör av dig !!!.Du vet!! Grattis till alla besökare ! Vi är många som tycker du är bäst . det är kanske dags att fixa dig lite reklam !! Älskar dig över allt puss mamma

Helena sa...

GUD bra tips!!
My back is killing me.Jag ska testa direkt,
bilderna ser jättebra ut ju!
Kram o Glad Påsk!

Micke Skribent sa...

Uppsvälld buk, nervbesvär, artriter mm tillhör våra moderna sjukdomar i västvärlden och allt detta har en enkel lösning.

http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-kallan-till-vara-moderna.html

Elin Sandman sa...

Tack för tipset. Visst kan ändrade kostvanor hjälpa att lindra vissa symtom av Endometrios. Men gluten skapar ju inga härdar och sammanväxtningar i livmodern så att påstå att detta skulle vara en enkel lösning på en så pass komplex sjukdom är, enligt min mening, rent utav ett oförskämt påpekande.

Jag har personligen testa att ta bort all gluten ur min kost men fick ingen förbättring alls. Tyvärr. Det hade varit fantastiskt om det var lösningen på kronisk smärta.

Sedan är inte Endometrios en modern västerlänsk sjukdom utan finns över hela världen där det finns livmodrar. Så jag vet inte alls varför du skrev just så.

Men som sagt, att utesluta viss föda kan vara gynnsam för oss med Endometrios. För andra inte. Det är ju en komplex världsomfattande sjukdom

Elina sa...

Omvänd magdans är väldigt skön att göra sittande också tycker jag. Alltså sitta ordentligt på en stol med båda fötterna i golvet. *tipsar*

Elin Sandman sa...

Jätte bra tips Elina! (Sicket fint namn förresten!) Jag brukar göra det liggandes då jag har riktigt ont. Något som händer utan att jag tänker mig för. Ska absolut testa det sittandes, så som du rekommenderar.

Tusen tack!

Anonym sa...

hej, misstänker jag har endo men inte haft koll med gyn, har diskbrock och ev MS, tar stark medicin och det tar även endo smärttan. Dina ländryggs ont har du kollat det? Tycker du är stark!!!och rolig, skönt att läsa med humor med i texten.! Bra jobbat och bra kämpat!!