16 maj 2011

En ny religion


Jag återhämtar mig fortfarande efter senaste sprutans misshandel. Mår inte i närheten så illa som jag gjorde men är öm, som om Enantons släktingar letat upp mig och pryglat mig. Men känner mig ändå betydligt piggare än innan jag fick sprutan. Med andra ord är Enanton numera våran Gud som vi dyrkar, allsmäktig som den är. Ave Enanton, heliga Klimaktierium. Amen.

Igår hade jag sällskap med mina hjärnspöken, som får ny kraft av mina stormiga hormonsvängningar. Jag hade ett samtal inbokat med Doktor Duktig idag och var så orolig att jag fysiskt mådde illa. Saken är den att jag vill utöka min behandling till några månader fler. Jag har fått rådet från en fantastisk tjej som jag har fått kontakt med på Endometrios Föreningen och hon har tagit Enanton i över ett år.

Ett år låter skrämmande länge men det ger mig också hopp om att behandlingen ska få fortsätta göra sitt underverk. Igår var jag skräckslagen att behandlingen skulle avslutas efter nästa spruta, som vi kommit överens om, och att Endon skulle smyga tillbaka igen.

Men så pratade jag med min härliga skickliga Doktor Duktig idag och han hade tydligen redan funderat på samma sak som jag. Inga problem alls att fortsätta behandlingen så länge jag ansåg att det gick att stå ut med biverkningarna. Jag säger bara en sak (och ganska många fler); att vara i detta intensiva klimakterium är ingenting jämfört med att ha kronisk smärta.

Så nu har jag tre sprutor på Apoteket, som är redo att rädda mig mot den onda Endon. Jag är så lättad och lycklig! Att bli hörd, att bli bättre och att se hur framtiden blir ljusare och ljusare. Börjar till och med fundera på vad jag vill arbeta med då jag blir kry nog, någonting som bara gjort mig ledsen att tänka på förut för det har varit så bortom räckhåll.

Låt oss vörda den ovärderliga Treenigheten; Doktor Duktig, Enantonen och det heliga kemiska klimakteriet. Halleluja!



11 kommentarer:

Cindy sa...

Hurra vad bra att läkaren lyssnade på dig! Hoppas att dina biverkningar bleknar med tiden och att endon blir utsvulten.

Anonym sa...

Finner inte ord utan som jag brukar säga var fan har doktor duktig varit ???? han hade vi behövt så många gånger Men nu är det allt mer än underbart ! Massor med kramar från Turkiet <3 älskar dig över allt !Mamma pappa och moster och koster( Seija säger att Anders geter så )

Emma sa...

Hell yeah! Så ska det låta tjejen. Härligt att sprutorna hjälper och att du får fortsätta behandlingen. Kanske du ska prova östrogenplåster, så kanske inte biverkningarna blir så intensiva? Och då kan det ju bara bli bättre.
Kramar

Elin Sandman sa...

Tack tack tack mina fina vanner! Erat stod ar underbart och gor allt sa mycket enklare. Dessa kommentarer gor mig otroligt glad och peppar mig mer an ord kan beskriva!

Jatte stor kram!

Sandman sa...

Amen va' bra!

Enanton for the win! Enanton for president!

SysterEmma sa...

Åh, Elin! Fortsätt med sprutorna, det har jag ju gjort över ett år nu och ska fortsätta så länge min kropp fixar det! Men du, se till att prata med den dr om add-back terapi med östrogen eller liknande, då kommer du slippa de värsta av biverkningarna och du skyddar skelettet från urkalkning. Det är det som specialisterna rekommenderar vid långtidsbehandling!!! Rekomendationerna är också att bentätheten mäts en gång om året tror jag det var för att hålla koll på just urkalkningen av skelettet! :)
Kramar Emma B

Elin Sandman sa...

Hahaha Oh ja, Christoffer, vi borde starta ett Enanton parti. :)

Åh Emma, nu får du mig att gråta. :) Jag blir så glad att höra att Enantonen hjälper dig!! Och att veta att det finns fler som tar dessa sprutor längre peppar mig jätte mycket att fortsätta. För visst känns det lite läskigt. Tusen tack för att du delar med dig till mig! Skulle du kunna förklara för mig vad add-back terapi är? Jag försöker hitta information på nätet men det mesta är på medicin språk och jag fattar nada. :)

Tack IGEN för att du berättar om bentätheten-grejen. Jag prata med Doktor Duktig om detta och han sa att vi ska prata om hur vi ska gå till väga om tre månader. Vad bra att du berättar hur det går tillväga, då har jag mer kött på benen och han råda min doktor lite mer i frågan också.

Kommer du på något mer som är nyttigt för mig att veta skriv jätte gärna till mig!!

Jätte stor kram!

SysterEmma sa...

Elin! Känns skönt att man kan tipsa och stötta någon, jag hade önskat att jag hade något som visste hur det kändes att leva med endometrios!

Add-back terapi, ja det är att man behandlas med östrogen (ofta som plåster eller tablett). Jag har plåster och det är jättemidigt bytar två gånger i veckan. Det är samma behandlign som ges till kvinnor i klimakteriet med klimakteriebesvär eller problem med osteoporos (benskörhet) efter menopausen. Visst jag känner iaf av en del biverkningar, men det är en klar skillnad till det bättre med östrogenplåsterna!!! Och jag slipper oroa mig något nämnvärt för benskörhet, dessutom så är jag duktig med mjlkprodukter och att röra på mig! Jag är som tur är så bra i perioder att jag dansar klassisk balett och är ute och spriner en del i skogen :)

Hoppas du förstod lite mer nu vad add-back terapin innebär! Du får mer än gärna både mejla och slå mig en pling om du vill prata eller har fler frågor Elin! :) (emma.boden@hotmail.com)

Min första bentäthetsmätning gjorde jag någon gång i höstas efter några månader med Enantonsprutorna för att ha ett utgångsvärde! Sen tror jag att det var en gång om året eller kanske vart annat år det skulle följas upp, så länge som jag fortsatte med sprutorna. Det är en del endometriostjejer som har Enantonsprutorna som långtidsbehandling med dessa kontroller, eftersom inget annat hjälper ibland! Så är det för mig, INGET annat har hjälpt under alla dessa år :/

Kram kram :)

Emma sa...

(Ursäkta att jag svarar Emma)

Add-back-terapi är det jag pratat om tidigare och även skrev som kommentar längre upp. För att minimera biverkningar och risken för benskörhet i följ av den medicin vi tar. Ett exempel är östrogenplåser som jag har.

Kram

Cindy sa...

Add-back innebär att man i mycket små doser återför östrogen i kroppen när man går på hormonbehandling som under en längre tid trycker ner kroppens egen östrogenproduktion. Många kvinnor som gått in i klimakteriet får också add-back.

Jag använder Evorel östrogenplåster för att slippa värmevallningar och för att förebygga benskörhet och håravfall. Jag har hört om enstaka fall av endosystrar som upplevt mer smärta av östrogentillskott (dvs att endon fått "mat" igen), men för de allra flesta av oss är det ingen fara för endon utan ett måste för att stå ut med behandlingen. Jag hade aldrig klarat 15 månader i klimakteriet utan Evorel, jag hade dukat under av sömnbrist och humörsvängningar.

Be din läkare om en remiss för bentäthetsmätning och ett recept på t.ex Evorel. Man kan ta bort plåstret om det inte känns bra, effekten upphör i princip omedelbart. Har jag glömt byta plåster så kommer vallningarna tillbaka efter ett dygn...

Elin Sandman sa...

Ni är så snälla mina fina Endosystrar! Tack i miljon för att ni ger mig så mycket info! Inte konstigt att jag inte hitta någon info då det handlade om östrogen, jag måste ha klickat förbi det, med mitt dåliga tålamod.

Era råd och hjälp uppskattas verkligen, ska ni veta! Ska prata med Doktor Dukig och se vad han säger. Eftersom han inte är "expert" så blir det lite ge-och-ta emellan oss. De där plåstrena låter absolut tipp topp. Har ju tur med att jag sover som en däckad gris, hade jag varit vaken hela tiden hade jag varit knäckt efter en dag tror jag.

Stor mega dunger kram!