16 apr. 2010

Min personliga finanskris


Jag ska nu ta upp ett ämne som jag inte tycker om att skriva (eller prata) om. Ett ämne som kan vara helt problemfritt för vissa eller ett stort stressmoment för andra. Det där ämnet som alla ägnat en och annan tanke att vrida och vända på. Det vi oftast vill ha mer utav. Ämnet är Pengar.

Som sjuk har jag hamnat mellan de olika stöd som finns för de ”mindre lyckligt lottade” i samhället. Jag har suttit fastkilad som en säl mellan två klippor, oförmögen att ta mig loss hur mycket jag än kämpar. Aldrig har jag sett pengar som ett sätt att bli lycklig på, men det gör en människa väldigt stressad att knappt ha så att man klarar sig. Jag vet att jag inte är den enda som känt av den pressen.

Jag har haft följande problem: Endometrios. Endometrios ledde till att jag inte kunde röra mig. Oförmågan att kunna röra sig leder till att jag inte kunde ta mig till jobbet eller för den delen: Arbeta.

När min provanställning tog slut var jag sängliggandes och fokuserade på pettitesser som att andas (helt ovetande om att jag var tvungen att söka till Arbetsförmedligen inom ett visst antal dagar för att behålla någon form av ersättning). Inte ens Försäkringskassan, som jag nyligen hade kontakt med, delade med sig utav vikten att skutta ner till närmsta arbetsförmedling och signa in. Fast i ärlighetens namn så var väl kanske inte kvinnan jag hade kontakt med särskilt intresserad, hon kanske innerst inne ville bli krukmakare och nu satt och drömde om drejning som skulle passa perfekt in i Ghost filmen.

I alla fall; samtidigt sökte jag energiskt hjälp men mötte bara en läkare som kunde tänka sig att sjukskriva mig max två veckor. Sedan tog pengarna sakta men säkert slut.

Komvux, var nästa steg. Jag blev tokig av att inte ha någonting vettigt att göra så jag bestämde mig för att läsa upp lite betyg på distans. Det kändes som att fylla upp en påse med plockgodis då jag kunde välja och vraka mellan kursen som äntligen skulle få min hjärna att knaka. Det skulle bli så kul! Psykologi A och B! Jag tjöt av skratt första gången jag läste om psykologen Burrhus och kom fram till att jag skulle döpa vår förstfödda son till det.

Men ju mer jag pluggade desto mer stressad blev jag. Tyvärr har jag en tendens att vilja vara bäst. Jag vill ha MVG och helst vara så strålande att läraren kommer fram till att kursen borde döpas om efter mig. Denna stress jag lade på min blev ännu större då jag blev tvungen att vara med om undersökningar som Gastroskopi (som jag tyvärr måste säga är det värsta jag gått igenom). Influensa blev till bihåleinflammation som ledde till halsfluss (som alla läkare trodde var körtelfeber) gjorde att jag stressade ännu mer. Stress gjorde att Endon gjorde ännu mer ont. Jag hamnade efter i studierna och snart hade jag ondare än innan jag besökte Komvux och till min stora besvikelse blev jag tvungen att avbryta plugget. Och pengarna slutade komma in än en gång.

Jag trodde aldrig att jag skulle jubla över att räknas som invalid till 3%. Faktiskt hade jag blivit väldigt förvånad om någon hade sagt att de blivit glada över ett sådant påstående. Men låt mig måla upp en bild:

Pengarna hade så gott som tagit slut. Trehundra kronor kvar på kontot och snart lever du helt och fullt på din pojkvän. Ni har bestämt er för att flytta ihop men har inte direkt stor nog ekonomi för att kunna skaffa in saker som behövs till en lägenhet. Ni bor just nu hos din mamma, i väntan på att ditt kommande hem ska bli ledigt, och sitter nu i fotöljen med vetekudden på magen och en rynka djup som Grand Canyon mellan ögonbrynen. Så ringer det. Du känner inte igen numret och Grand Canyon sjunker ett par meter innan du svarar.

Kvinnan som pratar låter trevlig och det tar ett bra tag innan du förstår att hon ringer ifrån ditt försäkringsbolag. Du minns samtidigt att du fyllt i papper där du anmäler sjukdom, någonting en god vän till dig rekommenderat och din mamma insisterat på om och om igen. Du har inte hoppats på någonting men nu börjar hoppet striga. Tänk om hon ger dig ... säg... femtusen kronor! Då kan du köpa den där hinken med rengöringsmedel och mopp som du av någon mycket underlig anledning drömmer om ska stå i ditt blivande hem.

Hon säger att du ska få pengar och du stirrar fånflinandes på din pojkvän som oförstående smilar tillbaka. Hjärtat dansar en tokhettsig afrikansk dans i bröstet då du tillsist frågar hur mycket pengar det handlar om. Tjugosextusen kronor. Du fattar ingenting. Du upprepar det och ser hur din pojkvän håller på att ramla ur soffan. Du lägger på och ni stirrar på varandra med leenden som rycker i mungiporna. ”Tjugosex-jävla-tusen?!!”

Jag fick papper senare där de förklarade hur de tänkt då de gav mig summan. Enligt deras läkare är jag 3% invalid. De pengarna har hållit oss på fötter länge och ja, jag grät av lycka. Jag studdsade runt i vardagsrummet tillsammans med min pojkvän och skrek. Med min invalida livmoder fick jag en kort men härlig paus i oron över pengar.

Men pengar är tyvärr som en riktigt härlig parfym. De tar slut. Jag har blivit tvungen att acceptera (efter mycket envist motstånd) att jag inte kommer kunna arbeta förrän jag blir bättre eller ordentligt lagad. Nu inväntar jag information från Försäkringskassan om den sjukskrivning Dr Bäst skickade in för över två veckor sedan. Varje gång brevinkastet smäller till i hallen springer jag dit med tungan hängandes ur mungipan som en ivrig liten hund.

Det är frustrerande att vända och vrida på pengarna. Det är ännu mer frustrerande att känna att man inte bidrar till vår lilla familjs ekonomi. Mest frustrerande är att inte kunna slappna av och fokusera på sånt som är viktigt.

Det stora pluset med att vi inte är miljonärer är att vi har lärt oss att uppskatta det lilla. Vi har lärt oss att se matshopping som ett uppdrag där vi kramar ut så mycket varor som möjligt ur de pengar vi har. Samtidigt har vi lärt oss vikten av att kunna lägga de sista tjugo kronorna på snask, för att göra vår vardagskväll lite mer festlig. Vi har också lärt oss hur kul man kan ha utan att spendera någonting, det finns massor med roligheter där ute som faktiskt inte kostar en krona. Samtidigt är vi oerhört lyckliga, med eller utan pengar. Pengarna hade som sagt inte gjort oss mer glada (det är omöjligt) men de hade gett oss ett behövligt lugn och framför allt en större lekplats.

Ofta undrar jag vad som hade hänt med en tjej som varit i samma situation som jag är. Fast en kvinna som inte har det personliga stöd som jag har. Vad hade hänt med den tjejen som inte haft en pojkvän, Dr Duktig, familj, svärmor, svärmormor och svärmorfar som hjälper till då det inte går ihop? Hon blir inte sjukskriven, får inga bidrag för att hon inte söker jobb, kan inte arbeta för att hon har ont, ingen som kan låna henne något då det är kärvt...

Jag har tur som har det stöd som jag har.

Fast jag kan inte låta bli att förbanna att detta stöd behövs, borde inte vården eller samhället hjälpa personer som sitter i min båt, istället för att lägga all kraft i att gunga den så mycket som de bara kan?

5 kommentarer:

Sandman sa...

Ja, det ar ju lite konstigt forst och framst att jag skriver en kommentar pa din blogg nar du sitter precis bakom mig och tittar, men sen ar du lite konstig me sa allt ar precis som vanligt.

Vi har nog lart oss valdigt mycket av var kassa ekonomi. Vi har ju igentligen inte haft nagra pengar sen vi blev ihop, och anda har vi det sa himlans bra. Kan vi klara sitsen som den ar och har vart, sa klarar vi allt!

Snart rullar pengarna in snabbare an hos Petter.

Veronica sa...

Oj oj... detta ämne har jag metervis att skriva om. Att vara sjuk, med dessutom en sjukdom som liksom inte syns, det är inte en bruten arm eller att tester visar på att din kropp har infekterats på ett eller annat sätt. Depression, ångest och panikattacker är sånt som inte syns utanpå eller ens inuti. Man känner sig redan från början liksom ifrågasatt. Man är väl inte egentligen sjuk? Bara lite nere? Aja, efter många om och men blev jag iaf sjukskriven för första gången runt februari 2007. Då fick jag socbidrag och bara stigmat runt det kunde ju få en att gå under av skam i början. Jag blev sjukskriven 3 månader i stöten, och det finns ingen säkerhet i det. Oron för vad som ska hända när sista datumet för sjukskrivningen kommer är olidlig. Kommer jag kunna betala min hyra nästa månad, mina räkningar, mat till katterna? Blev väl lite bättre, men ingen markant skillnad.

Fick praktikplats, som ledde till provanställning och jag var fortfarande inte okej. Det ledde till ett totalbryt september 2009, akutbesök på Psykakuten på NÄL, där de egentligen ville lägga in mig men jag av anledning jag inte minns idag vägrade. Fick sparken för att jag blev sjuk, det gjorde ju inte saken bättre. Har varit sjukskriven sen dess. 3 eller 6 månader i stöten och får numer sjukpenning från Försäkringskassan. Samma panik ang pengar underliggande hela tiden.

Nu har jag alltid haft trygghet i min familj precis som du Elin, men där kommer också med ett dåligt samvete som lägger sig som ett tungt blött täcke över mig. Det har känts så patetiskt att vara 24-25 och inte klara sin egen ekonomi. Aja, nu har jag ännu en trygghet i Andreas som hela tiden säger: det ordnar sig. Men jag har på något sätt framkallat en automatisk oro för pengar. Han har ju fast jobb och jag är nu sjukskriven fram till mitten av augusti, som förmodligen kommer förlängas fram till Räkan tittar ut och då får jag ju mammapenning. Så något år framöver ordnar det nog sig med vår ekonomi. Inga miljoner, men det vill jag inte ha heller. Vill ha stabilitet, bara slippa oron från månad till månad.

Det jag oroar mig för nu är vad som händer när jag ska gå från mammaledighet till... ja vaddå? Sjuk igen? Jobb? (då kommer ju frågar vem anställer en 28 åring med ingen erfarenhet, inte fullständiga betyg och en lång sjukdomshistoria?) eller ska jag plugga? Och har vi råd med det? osv... ja du fattar.

Pengar är ett jävla gissel. Och för med sig massa oro som faktiskt kan påverka ens sjukdom negativt. Det är en jättefarlig spiral!

(känner att kommentaren blev riktigt rörig, men ja... pengar är ett ämne som jag har så mycket åsikter om, så det bara snurrar till i huvudet)

Elin Sandman sa...

Veronica, jag förstår precis hur du tanker och hur du känt. Endometrios är tyvärr också en sjukdom som ifrågasätts ideligen. Slutligen får man ofta höra att det ”bara är i huvudet” som om jag valt att bli sjuk. Respekt för de som inte mår bra, fysiskt som psykiskt, är otroligt dålig.

Det är jävligt tufft att behöva be att få låna pengar, som antagligen inte kommer att betalas tillbaka på ett bra tag, då man känner att man borde klara det på egen hand just nu. Men samtidigt försöker jag verkligen att andas ut, ta den hjälp som erbjuds min och lyssna på min mamma som säger: ”Vi lär ju känna varandra ett bra tag till, så denna skulden har vi tid att betala tillbaka”. Tyvärr är det väl så att ibland måste man ta hjälp och hon brukar också säga att: ”Hade det varit tvärtom hade du tyckt att jag var en dålig människa då?”

Jag har levt i ett förhållande då jag fick dåligt samvete hela tiden då jag var tvungen att leva på hans lön (som också var löjligt hög, så egentligen hade vi inga problem ekonomiskt). Jag fick också höra hela tiden hur jobbigt det var för honom. Det jag lever i nu, där jag och Christoffer har det tufft ekonomiskt men där vi älskar och vårdar varandra ger mig perspektiv på hur oviktiga pengar egentligen är, så länge man kan betala räkningarna och äta.

Den där oron, den känner jag igen! Att inte känna trygghet ekonomiskt är så stressande. Jag tror att det viktigaste är att fokusera på nuet. Att inte tänka för mycket på vad man ska göra sen eller vad som kommer hända om ett år. Jag försöker se till att vi kan betala det vi måste. Försöka unna mig då jag kan och sedan njuta av det i livet som är gratis...

Men det är förjävligt att pengar kan ställa till det så mycket, då man inte har några.

Jag tycker otroligt mycket om din kommentar! Jag uppskattar att du skriver allt som snurrar om pengar! Pengar är ett tufft ämne att prata om.

favomammma sa...

Skönt att du har tagit in vad jag sa om att hjälpa er! Det är jag faktiskt tacksam för . Det finns inget roligare än att gå med er två på Willys.Det är sanslöst roligt!Ni lär oss med ,genom att vara lyckliga trots att det är kärvt. Sedan får det vara måtta pått, ni vet vad jag har sagt ni går fan inte utan mat.Sedan håller jag med dig att hamna som du har gjort ekonomiskt är jävla orättvist !!!! Men tacksamma ska ni inte vara för jävlar vad ni ska få ligga i på äldreboendet!!! Älskar dig lilla skruttan.

Unknown sa...

Pengar är både helvetet på jorden och himmelriket likaså.
Igår i lördags tog jag med min 25 kr kupong från Kicks så jag kunde köpa ett nagellack så jag kunde låtsas att jag också har råd att shoppa. Fick lägga 11 kr emellan och fick dåligt samvete.

Jag lider med alla er som är sjuka på ett sådant sätt att man inte kan jobba alls. Jag tycker det är så fel att sparka på de svaga men mest av allt så undrar jag vart förståelsen tog vägen? Eftersom jag har haft föreläsningar för utförsäkrade så förstår man vilken vånda det är. Fan det är illa nog att vara frisk och fattig.

Skönt att du har ditt underbara stöd och att du och din man är så lyckliga tillsammans.
Jag är otroligt lyckligt lottad jag med som får spendera mitt liv med Mattias och ha honom som mitt stöd.

"Ibland träffar livet en i ansiktet så hårt att det känns som en käftsmäll men det är väl bra antar jag, då lär man sig bli ödmjuk och tacksam"