12 jan. 2011

Diagnoser på villovägar


Äntligen är jag färdig med den nya "sidan" här på bloggen. Du kan nu se den ovanför texten, bland de andra länkarna Om mig, Bilder och annat smått och gott. Jag låg här och åmade mig av smärta och plötsligt slog det mig: Jag har ju inte beskrivit hur man får en diagnos.

När jag hade skrivit, kopierat och pratat i telefon med härliga Mikaela som hjälpt mig förstå konstiga medicinska termer (tusen tack gumman! Du har ännu ett tack på själva sidan, missa inte det!) slogs jag än en gång. (Våldsam dag) Det är ofantligt viktigt att få en diagnos då man har Endo.

Det räcker inte att du vet, att jag vet, din pojk/flickvän vet, din mamma vet, din bror vet, din feta katt vet, din dementa farmor vet, din rökluktande granne vet eller (om hon finns) självaste Gud vet! Finns det inte skrivet med stora bokstäver på ett testresultat så finns det inte. Det är som magi, fast inte för patienten.

Där är så konstigt. När jag hade bihålsinflammation gick jag in till doktorn på vårdcentralen (detta var innan Doktor Duktig). Han fråga efter mina symtom. Jag svarade. Han petade lite på mina kinder. Sen hade jag en diagnos. Nässpray och Antibiotika.

Han hade inga bevis på att jag hade Bihålsinflammation. Men det räckte med att jag sa rätt symtom och jag fick en behandling. Det är ju absolut inget konstigt i det, det är ju bara bra! Inte ska jag plågas med bihålsinflammation i onödan och går jag med det en längre tid kan det ju bli kroniskt. Det vill vi ju verkligen inte!

Men när man kommer till en Gynekolog, ja, då sker det magi igen...

"Har du riklig mens?"
"Ja"

"Har du svår mensvärk varje månad och måste stanna hemma
från jobbet?

"Ja."
"Gör det ont när du går på toaletten och efter du
tömt blåsan?"
"Ja!"
"Smärta vid samlag?!"
"Jo ja, det
med!"
"Kolikliknande smärtor då tarmarna rör sig?!"
"Jaaa!!"
"Ja, men är det ju psykiskt."


Det är skrämmande hur många tjejer/kvinnor/damer där ute delar samma historia som mig. Läkare som misstrott dem. Behandlat dem fel. När allt man vill är att bara kunna leva igen.

Uttrag från min nya sida: Diagnos.

VIKTIGAST AV ALLT är som sagt att läkaren du träffar lyssnar på dig! Det krävs inte en specialist för att göra dig symtomfri. Det enda som behövs är någon som ser hur du har det, förstår vad du säger och vill hjälpa dig. Jag tror att denna sjukdom är skrämmande för läkare och det gör att de hellre knuffar bort patienten för att slippa ha ansvaret att hjälpa henne. Vi skrämms.

Men de måste förstå hur rädda vi är. Att ha en diagnos är så mycket mer än att kunna tala om för folk vad som är fel. Det är oftast det som krävs för att få en behandling. Det borde inte vara så.

Om man inte hittar något men allt pekar på Endo; varför inte testa några behandlingar men samtidigt undersöka om det kan vara någonting annat? Varför är det så läskigt att prova någonting för att se om det kan hjälpa? Det hade räddat många Endotjejer från den misär de hamnar i på grund av brist av vård.

Inte trodde jag att man fick behandla folk här i Sverige på det vis som jag har blivit behandlad. Aldrig hade jag trott att en läkare fick säga till en patient, som lider av svår smärta, att "jag tror inte på smärtstillande" och peka tillbaka henne till en läkare som inte ville hjälpa henne från första början?

Det har aldrig varit smärtan som hållit på att knäcka mig (även då jag många gånger undrat hur mycket mer jag orkar ta) utan det är läkare. Doktorer som inte gett mig en diagnos, tagit min diagnos ifrån mig, kallat mig sjuk i huvudet, bara stressad, som inte haft nog med kunskap men vägrat inse det, som varit rädda eller helt enkelt inte velat hjälpa.

En diagnos är viktig. Viktigare än den borde vara. Men tydligen är det så, om man har en sjukdom här i Sverige. Särskilt om sjukan råkar finnas inuti en kvinna.


6 kommentarer:

Mikkiz sa...

Wow! va grymt att du gjort en hel blogg om detta! Säker på att du inte ska bli Sjuksköterska?? Du hade vart grym! :) Tack för dem fina orden gumman!
Jag vet inte vart du menade vart det stod mer?
*nyfikengris* jättefint gjort detta, jag tror du kan hjälpa massa andra med denna informationen och dina berättelser! Du är superduktig och skriver dessutom jättebra (så satsa på att skriva en bok som du vill), kanske en bok för studerande? Hade vart jätte intressant! Jag ska tipsa mina klassisar om denna bloggen så dem oxå kan gå in och läsa din historia, för om det kanske nån gång i framtiden kommer en stackars tjej och söker för detta, kan ju dem veta massor om det redan!
Love you! Puss Mikkiz

Emma sa...

Förstår precis vännen! Det är det som skrämmer mig mest när jag ska opereras längre fram - att de tar min diagnos från mig. Själva operationen rör mig inte i ryggen.

Ta hand om dig!
Kramar

Anonym sa...

Bra skrivet lillasyster !

Man blir heligt förbannad när man bara tänker på hur fan dom behandlat dig, måste vara betydligt värre för dig :(

Ta hand om dig, och krama buff ifrån mig med !

PappaPanda.

Anonym sa...

Du har så rätt och det är ju detta som är så konstigt att man blir galen ! Det är ju fullständigt unikt att en diagnos försvinner beroende på läkarens humör ! Sen är det som du säger att kvinnosjukdomar är sämre behandlade .Man har tom statistik på att kvinnor över lag får sämra och mindre behandling . Det är ju fan inte klokt! Sen har du skrivit så roligt igen så att mellan svordomarna så kan jag inte hålla mig för skratt men det kan jag när jag tänker på en del av idioterna . Mycket bra skrivet lilla hjärtat ! Älskar dig massor och VÄNTAR på imorgon !!!mammma

Elin Sandman sa...

Tack sa jatte mycket allihopa! :) Det ar galet vad en lakare kommer undan med. Sa det ar ju bra att vi delar med oss och sprider kunskap sa att de inte kommer undan langre.

Emma, jag forstar att du oroar dig. Men eftersom du har hardar (for du har det va?) kan de omojligt saga att du inte har Endo. Gjorde de det ar de ta mig tusan varre an jag ens kunnat ana. Oroa dig bara inte nu gumman, stress retar Endon och tar alldeles for mycket energi. Jag haller tummarna att det kommer ga bra! Tanker pa dig och finns har!

Manga manga kramar till er allihopa! Tack for erat stod!

Sandman sa...

Mycket bra sida baby, och inlagg ocksa. Det kan nog hjalpa en massa tjejer i samma sits som har problem men inte vet vart fan dom ska ta vagen, bara dom kan hitta hit forst. Vi borde trycka upp plancher och klistra fast dom overallt i sjukhus, precis som nar du va liten och din fejja var overallt hos tandlakarna. Att jag minns den tandlosa lilla tjejen ar knepigt... Att det va du ar destu knepigare... Nu ar denna kommentaren lite knepig me... Alskar dig mer an livet <3